Cserkészmegemlékezés az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából

/ Dúcz Erzsébet /
ducz.erzsebet képe
A berlini 86. sz. Apáczai Csere János Cserkészcsapat különleges megemlékezéssel készült a magyarság egyik legfontosabb történelmi eseménye, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Kőrösi ösztöndíjasként részt vehettem az előkészületi munkákban és természetesen a megemlékezésen is.
Horváth Antal Tónibá mesél"Tisztelegj!"Emlékezünk a hősökreA cserkészcsapat

A 60. évfordulóhoz méltó módon egy különleges vendéggel ünnepeltünk. Meghívottunk Horváth Antal, 1956-os szemtanú volt, aki jelenleg Kaiserslauternben él, és fiatalkora óta aktívan részt vesz a cserkészcsapat életében, a mai napig rendszeres látogatója a tavaszi regőstáboroknak, így a gyerekek jól ismerik és szeretik őt. Tóni bá tanúságtétele jelentette tehát a megemlékezés gerincét. Zongoramuzsikával színesítette a programot Karsai Csaba, aki fiatal tehetséges zongoraművész.

1956 történetét és valóságát a legjobb szemtanúk szájából megismerni. Így volt ez Tóni bával is, aki nagy mesélőkedvvel elevenítette fel a forradalmi eseményeket a cserkészfiatalság számára. Tóni bá és sorstársainak történeteit nagyon fontos meghallgatnunk, hiszen ők jelentik az utolsó ma élő kapcsot 1956 valóságához.

Horváth Antal nem csak mesélt, de a cserkészfiatalok kérdéseire is válaszolt. A megemlékezés előtt felkészítő alkalmat tartottunk, amely során a Németországban felnőtt magyar vagy magyar származású fiatalok megismerkedhetek ’56 történelmi hátterével, ugyanakkor beszélgethettek a forradalom körülményeiről illetve elképzelhették, hogy milyen lehetett fiatalon részese lenni egy ilyen jelentőségű történelmi eseménynek. Itt fogalmazták meg Tóni bához szóló kérdéseiket is. Ezekben leginkább személyesebb vonatkozások érdekelték a fiatalokat, mint például, hogy Tónibá barátai is részt vettek-e a forradalomban, illetve, hogy volt-e olyan szovjet barátja, akiben bízni tudott. Öröm volt látni, ahogy a fiatalok beleképzelték magukat a forradalmárok helyzetébe és valóban kapcsolódni tudtak hozzájuk.

A megemlékezést a cserkészek saját összeállítású, a forradalmi hősökért szóló imája zárta, amely meghitt és személyes hangulatot teremtett. A program befejezése után egy pohár ital és sütemények mellett volt alkalmunk a forradalmi szemtanúval további, személyes beszélgetésre.

Ezúton is köszönjük Horváth Antal Tóni bának, hogy eljött hozzánk és megosztotta velünk élményeit!