Cserkészbál a San Francisco-i öbölben

/ Dajka Ilka /
dajka.ilka2023 képe
49. alkalommal rendezték meg a San Francisco-i cserkészbálat. A bálon minden eddiginél több, közel 200 vendég jelent meg a Green Hills Country Club díszes báltermében. Az est fénypontja az elsőbálozók keringője volt.
CserkészbálCserkészbálElsőbálozókElsőbálozók

Az öböl környéki magyar szervezetek képviselői, cserkészek, cserkészvezetők, szülők, nagyszülők, barátok tették tiszteletüket a február végi magyar eseményen. A bálra ellátogatók száma azt is bizonyítja hogy a San Francisco-i öbölben élő magyaroknak mennyire fontos az összetartás, nemzeti örökségünk megbecsülése és tovább éltetése, egymás támogatása, melyért a nagy távolságok adta akadályokat is könnyen leküzdik. A jó hangulat, a hajnalig tartó mulatság, a finom ételek, a bálterem eleganciája a baráti összetartás, a magyar gyerekek oktatásának támogatása csak aláhúzta az est mondanivalóját. 

Az előkészületeket hónapokkal a bál napja előtt kezdték meg a szervezők. Pataki Ildikó Mónika, a Magyar Diaszpóra Tanács Regionális Elnöke a bál főszervezőjeként elsőként köszöntötte a vendégeket. Őt, mint minden rangos eseményen, ez alkalommal is Németh Maurus  atya, a Magyar Katolikus Misszió lelkipásztorának szavai követték. Ünnepi beszédet mondott Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul aki kiemelten beszélt a diaszpórában működő magyar szervezetek összefogásának fontosságáról. Beszédében elismerését fejezte ki mindenki felé, hiszen a legfontosabb, hogy magyar nyelven, a magyarhon iránti elkötelezettséggel lehet ma (is) ünnepelni a magyar cserkészetet.

Az ünnepi vacsora előtt felcsendült a magyar himnusz. A vacsora legfinomabb része a házi készítésű dobostorta volt, melyet Szalay Andrea bálbizottsági tag készített el. A legnagyobb tapsot az idei 20 elsőbálozó diák kapta, akik a bécsi keringő legszebb mozdulatait mutatták be. A koreográfiát én tanítottam be, melyre a próbákat már novemberben elkezdtük.

Idén sem múlhatott el cserkészbál néptánc nélkül. A hagyományokhoz híven most is fellépett a helyi közönséget mindig megtisztelő Eszterlánc Magyar Népi Együttes. A táncosok vajdaszentiványi táncokat mutattak be, sikerüket szintén nagy taps díjazta. A táncparkett egy percig sem volt üres, a jó zenéről ismét Baky József és zenekara gondoskodott, magyar slágerekkel hajnalig szórakoztatták a vendégeket.​​ 

Akik jelenlétükkel megtisztelték a cserkészbálat, azok idén is a San Franciscó-i cserkészcsapatokat és a Kányádi Sándor Magyar Iskola és Óvoda diákjait támogatták.