Cserkész kooperáció Plönben

Hamburgi és berlini cserkészek közösen járták be Plönt és környékét

/ Kövics Kitti /
kovics.kitti képe
2019.01.18-21. között a Plön melletti Kossauban téli portyázott a hamburgi csapat, kiegészülve a berlini Boglárka őrs néhány cserkészével.
MindenkiegyképenElindultunkLassan oda érünkZászlóceremónia

Még az ősszel megfogalmazódott az terv, hogy a két észak-német nagyváros cserkészeit megismertessük egymással.  A tervet szerencsére megvalósítást is követte. Így került sor a Plön melletti Kossauban a hamburgi és a berlini cserkészek közös téli portyájára.

A portya előtti utolsó héten még nagyban folytak a bevásárlások, egyeztetések, megbeszélések, a csapatok és a vezetők között.  Mind a vezetők, mind a gyerekek nagy izgalommal várták a péntek estét, amikor is autókkal indultunk a portya helyszínére, és ténylegesen kezdetét vette a nagy kaland.

Az államalapításhoz Sarolt vezette autó ért elsőként oda, majd Géza, és István is hozott egy-egy csapatot.  Miután mindenki elfoglalta a szálláshelyét összegyűltünk egy kis ismerkedésre, ugyanis Hamburgból összesen 15 fő, Berlinből pedig 5 fő érkezett. Ezt követően egy közös tábortűzön, vagyis a helyett táborgyertyán vettünk részt. A táborgyertyán nagy feladat elé állították a haragos, morcos smile-t, át kellett írnia a valóságot, és meg kellett tanulnia a mosolyogni. Ez az üzenet adta a lelki alapot a hétvégénknek – nem mindegy, hogy miként állunk a világhoz, mert az nemcsak magunkat határoz meg, de kapcsolatainkat, közösségünket is.

 

A keretmesénkbeli Géza fejedelem sírja mellett virrasztó Sarolt esti aggodalma nem volt alaptalan, mert reggelre megérkezett Koppány, és követelte a trónt. István nem hagyta magát és lábait, energiáit nem kímélve bejárta „kis” csapatával a Plöni birodalmat, ismereteket szerzett a környező településről, templomokról, kastélyokról. Köd előtte, köd utána – ezen az északi településen, noha a péntek és vasárnap is alig lehetett látni a ködtől, mégis szombatra olyan tiszta idő lett, mint amilyen nyáron sincs, és így ragyogó napsütésben vehettük szemügyre a várost és környékét. Vadludak százait láttuk egyszerre felröppenni, vaddisznó lábnyomokat és rókalyukat is láttunk, valamit a festői szépségű Plön utcáit, nevezetességeit is megismertük. Azonban ennyi még nem volt elég szombatra, miután az energiaszintünket egy jó adag pörkölttel feltöltöttük, még egy időutazáson is részt vettünk a berliniek vezetésével. Egész konkrétan a múltból Bi-Pi a cserkészet alapítója, a jövőből pedig egy cserkészlány látogatott el hozzánk.

Koppány másnap már nem csak fenyegetőzött, hanem egy egész hadsereggel kezdte ostromolni a várat, de a hatalmas számháborút nem ő, hanem István nyerte, így Koppány vezért felnégyeltük, Istvánt pedig Magyarország királyává választottuk. „Éljen István, a bölcs és igazságos, éljen István fejedelem!”- énekeltük mindannyian.

A koronázási ceremónián mindenki részt vett, aki csak számított, de az ezt követő lakoma után sajnos már vissza kellett indulnunk otthonainkba. Megható volt látni a frissen született barátságokat, a gyerekek ölelkezését és a mindenütt felhangzó kérdést, hogy mikor találkozunk legközelebb.

Célunkat elértük, magokat vetettünk a gyerekek szívébe, mind a magyarság megtartása, mind az egymás iránti szeretet, barátság kialakulását tekintve. Mi vezetők pedig már a jövőbeli terveket szőjük és az újabb találkozásokat tervezzük.

Köszönjük a berliniek segítségét, örülünk, hogy együtt portyázhattunk! Nagy élmény volt, erről beszéljenek a képek, melyeket Bakó Ádám készített:

https://www.korosiprogram.hu/galeria/kepek/cserkeszfiu-cserkeszlany-szed...