Csángó nap São Pauló-ban

Moldvai és gyimesi csángók

/ Darabos Eszter /
darabos.eszter képe
"Ez egy koboz, ez meg egy tilinkó, ...ez kaval, ...ez dob, ...ez furulya, ...ez doromb, ...ez gardon." Különös érzés volt Brazíliában bemutatni a csángó hangszereket, köszönhetően az itteni aktív zenészek elhivatottságának.
A hangszerek egy részeA közönségElőadás GyimesrőlElőadás Moldváról

November 15-én egész napos csángó napot tartottunk São Pauló-ban. Az elsődleges célközönség a São Pauló-i táncos közösség volt, hiszen jelenleg három együttesben tanítunk gyimesi és moldvai táncokat. Az esemény legfőbb apropója, hogy jelenleg a São Pauló-i Zrínyi Művészegyüttesnek és a Ropogós Csárdás Táncegyüttesnek moldvai táncokat tanítunk Fekete Péterrel, valamint gyimesi táncokat a szintén São Pauló-i Pántlika táncegyüttesnek. Célunk az volt, hogy a több hónapos táncos próbák után, egy átfogóbb képet kapjanak a moldvai és gyimesi csángókról.
A napot a Zrínyi együttes kezdte délelőtt intenzív moldvai próbával, amelynek elsődleges célja az új moldvai koreográfiájuk befejezése volt. A kora délutáni órákban a Pántlika táncegyüttessel folytattuk a napot gyimesi táncokkal. Ezt egy két órás előadás követte, melyben Fekete Péterrel a moldvai és gyimesi csángókról beszéltünk részletesebben. Igyekeztünk körbejárni a "Kik is azok a csángók?" kérdést, amely sok emberben felmerült már. Történelmükről, mindennapjaikról, zenéjükről, viseletükről és még sok mindenről szó esett az előadás során, mely Kiss Albert fordításában portugálul is hallható volt. A közönség különböző csángó hangszereket ismerhetett meg Jeszenszky Alessandrának és Kiss Tamásnak köszönhetően. Ezen kívül saját ruháinkból viseletbemutatót is tartottunk. Ezután rövid táncház következett, melynek házigazdái a Pántlika, a Zrínyi és a Ropogós táncegyüttes volt.