Családi nap és KisKiskalász gyerekkoncert Nürnbergben

/ Lakatos Andrea /
lakatos.andrea képe
Habár beköszöntött a hideg idő és lassan már az ősznek is búcsút intünk Nürnbergben, novemberben sem maradhatott el a családi nap a Nürnbergi Magyar Kultúregyesületnél. Kicsik és nagyok örömére ellátogatott hozzánk erre az alkalomra 2019. november 16-án az öttagú Kiskalász zenekar két művésze, Varga Bori és Sántha Gábor.
Közös ének Tánc és mókaDedikálás és barátkozásTáncház Körtvélyesi Annával

A zenekar 2009-ben alakult és azóta rendszeresen koncertezik fesztiválokon, rendezvényeken, gyerekprogramokon. Tagjai elismert zenészek, akik több neves zenekarban és művésszel lépnek, vagy léptek fel, többek között Rúzsa Magdi, a Ghymes vagy éppen Palya Bea oldalán. A zenekarhoz olyan dalok köthetők, mint a Nem akarok, a Hepehupa vagy a Palacsinta. Csak saját maguk által megzenésített verseket (itt jelentős részben Bartos Erika versei kapnak főszerepet) és saját dalokat játszanak. Mindezek tudatában már nagy izgalommal vártuk az erre az alkalomra megalakult Kiskalász zenekar kistestvérét, a KisKiskalászt Varga Borival és Sántha Gáborral karöltve. A várva várt koncertet azonban rengeteg érdekes program előzte meg most is, a nürnbergi magyar csoportok és önkéntes segítőknek köszönhetően.

15 órától kezdődően az ellátogató kis- és nagy családok barkácsoláson, továbbá a nürnbergi Ajtósi Dürer Cserkészcsapattal nyílt foglalkozáson vehettek részt. Nagy örömünkre szolgált, hogy Kardos Andrea, a Total Art vezetője és a pécsi rajzfilmgyártás szerelmese ez alkalommal is elhozta nekünk animációs foglalkozását és az érdeklődőket bevezette a rajzfilmkészítés alapjaiba. Egy másik különleges meglepetése ennek a családi napnak a Tritonus Guitar Trio volt, akik csodálatos hangszertudásukkal varázsoltak el bennünket. Mindezt követte 16 órától a nap fénypontja, a Kiskiskalász zenekar koncertje. A kezdésre több mint 150-en gyűltek össze. Bori és Gábor nagyon hamar a szívünkbe férkőztek, hiszen hatalmas bulit csaptak. A közönség soraiból senki sem felejtette otthon a jókedvét, rock-villáját, így már a koncert elejétől bekapcsolódott mindenki a fergeteges mulatságba. A jól ismert dalokat énekelték, a pergős dallamokra pedig táncra perdültek a gyerekek és felnőttek egyaránt. Élmény volt ennyi ragyogó, lelkes arcot egy csokorban látni. A művészek elmondása szerint a nürnbergi közönségük „tündéri, aranyos” volt.

A koncert után lehetőség nyílott a megvásárolt könyvek és CD-k dedikálására, valamint a zenekar tagjaival való találkozásra. A nap befejezéseként Körtvélyesi Anna néptáncpedagógus tartott élőzenés táncházat, a Nürnbergi Magyar Citerazenekar közreműködésével.

Természetesen emellett a sok program mellett ez alkalommal  sem maradt senki éhesen, hiszen a lelkes, önkéntes konyhatündérek felajánlásának köszönhetően rengeteg finom sütemény és innivaló várta a résztvevőket a jótékonysági vásárban és büfében. Ezen a napon ugyan a gyerekeké volt a főszerep, de úgy gondolom, hogy az idelátogatók közül mindenki nagyon jól érezhette magát. A program tartalmas volt, a jó hangulat töretlen, öröm volt együtt lenni.