Családi kézműves délután Santiago de Chilében

/ Dr. Haskó János /
hasko.janos képe
November 17-én és december 1-én sikerült megrendeznünk két egész délutános kézműves foglalkozást a chilei magyarok és a magyar kultúra iránt érdeklődő közönség számára.
Alkotas SantiagoAlkotas SantiagoAlkotas SantiagoAlkotas Santiago

November 17-én és december 1-én sikerült megrendeznünk két egész délutános kézműves foglalkozást a chilei magyarok és a magyar kultúra iránt érdeklődő közönség számára. A résztvevők matyó és kalocsai hímzést tanulhattak az ifjú éveit Magyarországon töltő Maria Eugenia Flores-től. Maria nagy odaadással tanította, hogyan hímezhetünk szebbnél szebb virágokat a száröltés és a laposöltés használatával. Hímzés mellett akril festékkel köveket és tojásokat lehetett dekorálni, valamint körmönfonással készültek a karkötők, szalagok. A kisgyermekek csillogó szemekkel formázták, majd színezték a szebbnél szebb virágokat és állatokat sógyurmából. Mindkét alkalommal tizenöten vettek részt. Minden korosztályból voltak résztvevők: unoka, gyermek, szülő és nagymama együtt alkottak a nap során, miközben sok érdekes történetet hallhattunk az évtizedekkel ezelőtti chilei diaszpóra életéről.

Helyszínül az albérletem kertjében található szőlőlugas szolgált, amely magyaros, vidéki hátteret szolgáltatott a nap során és nem utolsósorban hűs árnyékot adott a déli féltekén novemberben forrón tűző nap elől. A kézműveskedést többször is meghirdettük az elmúlt hónapokban, viszont a Santiago központjában hosszú ideje tartó tüntetések miatt a jelentkezők nem tudtak eljönni az alkalmakra. A többi szervezővel együtt igen örültünk annak, hogy ekkora számban sikerült összeverbuválni a kézműves csapatot a jelenleg is tartó, folyamatos demonstrálások és tömegközlekedési nehézségek ellenére. Több résztvevő is hozott hangszereket, harmonikát, hegedűt, gitárt, furulyákat, melyeken magyar népdalokat és néhány chilei dalt játszottunk.