'56 nem csak a múlté

Emlékprogram a Szent István Magyar Házban

/ Lauber Éva Laura /
lauber.eva.laura képe
Október 21-én két helyszínen is felelevenítették az 1956-os eseményeket Winnipegben. Koszorúzással tisztelegtek a bátrak előtt, majd ünnepi ebéd következett a Szent István Magyar Házban, ám ez alkalommal már nem csak a múlté volt a főszerep.
RésztvevőkRészlet a díszletbőlKezdődik az emlékműsorJames Kollar gitárjátéka

Az év egyik legnagyobb eseménye minden kanadai magyar számára október 23. közeledte. A megemlékezés nagyon fontos a winnipegiek számára, hiszen magyarok több mint ezren telepedtek le a forradalmi események után Manitoba tartományban. Ez ma, 2018-ban is jól látszik, hiszen csaknem százan jelentek meg a vasárnapi díszebéden, s amikor a történelem eseményei felelevenítésre kerültek, mindenki arcán az átélt pillanatok emléke látszódott.

A város magyarjai hagyományosan koszorút helyeztek el a Memorial Parkban, majd Frohlinger Tamás, tiszteletbeli konzul és Mirna Brindas, a helyi kulturális egyesület elnökének beszédével folytatódott a program a Selkirk Avenue-n. Popesznyák Ilona szavalata és a műsor további elemei felidézték a 20. század legjelentősebb történelmi fordulatait, majd James Kollar gitárjátéka zárta a megemlékezést. Az általános tiszteletadáson és ismeretátadáson túl egy fontos üzenetet is megértettek a jelenlévők ezen a délutánon: minden történet más, minden életút sajátos és ugyanolyan fontos. "Nem csak a múltra vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy egy idegen közösségben milyen volt otthonra lelni, s azóta és ma hogyan élik meg személyesen magyarságukat..." - hangsúlyozta Éva Kovács is, aki az elmúlt évek során nagy missziót vállalt a helyi közösségben készített interjúkkal. Célként tűzte ki egy dokumentumtár kialakítását, mely az értékes, egyéni történeteket foglalná össze.

Elmondható tehát, hogy egy megtörtént esemény mai vetülete és feldolgozása ugyanolyan fontos, mint a történelemhez hűen beszélni a szabadságért folytatott harcokról.