Csaba testvér és a gyimesi csángók Bécsben

/ Bogdán Tibor /
bogdan.tibor képe
Böjte Csaba szerzetes jelenléte Bécsben mindig megmozgatja a magyarok szívét. Mint egy mágnes vonzza az embereket és ha tudomást szereznek jelenlétéről, mindent megtesznek, hogy meghallgathassák. Így történt ez 2017. április 6-án is,amikor a Collegium Hungaricum épületében teltházas találkozót szerveztek.
Böjte Csaba megáldja a jelenlévőketA gyimesi csángók elkísérték Böjte CsabátTeltház volt a Collegium HungaricumbanCsaba testvér mutatja az irányt

A találkozó egy különös apropóból jöhetett létre. A rendezvény előtt tíz nappal Csaba testvér megkereste a bécsi katolikus közösséget és azokat a családokat, akik mindig is segédkeznek a ferences szerzetes és kíséretének ausztriai látogatásain. Mittag Enikő és férje Ralf azt az értesítést kapta, hagy Csaba testvér és ötven gyimesi csángó gazda meghívást kapott Strasbourgba. Hazafele menet megállnának Bécsben és a gyimesi gazdák találkozhatnának az ausztriai gazdákkal, akikkel szakmai beszélgetésen vennének részt.

A Mittag család ennél merészebbet is gondolt. Úgy gondolták, hogy a bécsi magyarság örülne, ha Csaba testvérrel találkozhatna, aki a húsvéti készülődés hangulatához illő gondolatokkal látná el a magyar hallgatóságot. A Gyimesi Hagyományőrző Néptánccsoport pedig a Strasbourgban már előadott produkcióját mutathatná be a közönségnek.

A Collegium Hungaricum vezetősége igent mondott és lehetőséget biztosított a rendezvény megszervezésére. A Mittag család segítséget kért a megszervezésben és az esemény meghirdetésében az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalától és az EUROPA Clubtól, akik örömmel ajánlották fel segítségüket. A fellépő vendégeket Magyarország bécsi nagykövetsége fogadta meleg vacsorával. A szállásban a Mittag család mellett a katolikus egyház és magán felajánlók is segédkeztek.

A hétköznap megtartott rendezvényre nagy számban jelentkeztek érdeklődők. A zsúfolt teremben Csaba testvér beszélt munkájáról, a gyermekotthonokról. Nehézségekről és sikertörténetekről számolt be egyaránt. Gondolatai a család és annak egyben tartásának megpróbáltatásairól is szóltak. A közönség számára értékes tanácsokkal és példákkal szemléltette az életet és annak értelmét a család szemszögéből nézve. A hosszas taps tükrözte az ott megjelentek köszönetnyilvánítását az értékes pillanatokért, amiket Csaba testvértől kaptak. A Gyimesi Hagyományőrző Néptánccsoport előadása finom fűszere volt az estnek, simogatás a léleknek. A Gyimesekből érkezett fiataloknak is jó érzés volt előadni a bécsi magyaroknak. Napközben lehetőségük adódott megnézni Bécs épített örökségének egy részét az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala ösztöndíjasa idegenvezetésével, aki ezt szívesen vállalta. Így, a gyimesi gazdák ellátogattak a huszadik alkalommal megszervezett négynapos Stájerország kiállításra, ahol turisztikai, illetve gasztronómiai bemutatókon vehettek részt. A stájer hagyományok mellett zenés koncertet tekinthettek meg a Rathaus látványos és zsúfolt terén.

Mondhatjuk, hogy Csaba testvérnek is értékes volt a bécsi „állomásozás”, illetve tartalmas volt a gyimesi csángók részére is a találkozás Bécs városával és a magyar közösség egy részével. A legtöbbet mégis azok kaphatták, akik elmentek a találkozóra és feltöltődtek optimizmussal és azzal a szeretettel, amit Csaba testvér közvetített.

Köszönjük Csaba testér! Köszönjük gyimesi csángók!