Cibere vajda és Konc király Clevelandben

Avagy a farsang farka

/ Szabó János /
szabo.janos2023 képe
A Clevelandi Magyarokért Alapítvány vezetőjével, Csibi Lóránddal már korábban megbeszéltük, hogy készülünk a farsangi mulatságra, és a fő irányt a két vezér – Cibere vajda és Konc király – harcában fejtjük ki.

 

A cserkészházban tartottuk a farsangot, ahol színre lépett Cibere vajda és Konc király is. Nagyon sokan nem ismerték a szokást, így egy rövid beszámolóban mutattam be ennek a hagyománynak a lényegét. Nagyon biztatták a cserkészek a harcoló feleket, melynek a végén Konc király győzött, s így még lehetett másnap is húst enni. Ezután tánccal zárult a farsang. Volt olyan kiscserkész, aki másnap ébredéskor még mondta az anyukájának, hogy ő nagyon drukkolt a kolbásszal díszített Konc királynak, mert ő húst akar enni ezután is.

Másnap a Szent Imre templom előtt – a mise után – Nagy csata fogadta a templomból kijövő híveket. Cibere vajda és Konc király vívta élet halál harcát a parkolóban. A tét, hogy farsang farkán eldőljön, mi lesz az étek a következő időszakban. Cibere vajda a maga szokásos módján egyszerűen öltözködve kezdte meg a harcot, a díszes ruhába öltözött Konc királlyal, kinek nyakába nyaklánc helyett, jó zsíros kolbászok lógtak.

A közönség drukkolt, ki ennek – ki annak.

Cibere vajda tisztán, az emberek javára harcolt, tudatában lévén, minden embernek hasznára válik a tavaszi böjt, melyből húsvétkor megújulva foghatnak a tavaszi munkálatoknak. Konc király megpróbálta becsapni ellenfelét, különböző módszerekkel, fa mögé bújással, elvegyülve a tömegben, de egyre jobban látszott rajta a fáradtság. Térdre esett, melyből még egyszer fel tudott állni, ám ez már nem tartott soká, s így Cibere vajda diadalmaskodott Konc király felett. Az ítélet: 40 napi böjt!

Farsang farki tánc.

A csatát követően – melynek végére már mindenki Cibere vajda győzelmét várta – táncház következett, amelyre farsangi fánkkal, és forralt borral készült a Clevelandi Magyarokért Alapítvány vezetője és néhány tagja. A közönségből, bár az idősek voltak többen, beálltak táncolni, s nagyon jó hangulatú mulatság alakult ki. Így virradt a böjt a clevelandi magyarságra.