Chilében az 50 éves Kaláka Együttes

/ Tar Krisztina /
tar.krisztina képe
A híres magyar népzenét játszó és verseket feldolgozó zenei együttes, a Kaláka 50 éves évfordulója ünnepléseként Dél-Amerikai turnéra indult, melynek első állomása Santiago volt.
KalákaKalákaKalákaKaláka

Az együttes idén másodszor látogatott el hozzánk. Gryllus Dániel elmondása szerint céljuk, hogy minél több olyan országba látogassanak el, ahol élnek magyarok, így segítve ezeket az anyaországtól távoli közösségeket kultúrájuk megtartásában, továbberősítésében. A Kaláka három koncertet adott, melynek repertoárja nagyon színes volt, ugyanis a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki élvezhette a változatos zenei kínálatot. Nemcsak a stílusok sokszínűsége a Kaláka jellegzetessége, hanem az is, hogy tagjaik számos kevésbé ismert hangszert is megszólaltatnak, mint például a doromb, a citera és egyéb ritmushangszerek.

A ñuñoai Augusto D´Halmar iskola diákjai, a magyar nyelv nehézségei ellenére nagyon élvezték az előadást és az interaktív koncertet, melynek végén még egy dalt is megtanulhattak magyarul a csapattal.

A Club Manquehue-ben tartott koncert zenei összeállítása jóval komolyabb volt, ugyanis a felnőtt közönséget célozta meg. Ez alkalommal több ismert magyar költő versfeldolgozásait hallhattuk.

A vasárnapi koncert a peñaloléni San Luis Kulturális Központban egy valóságos folkkavalkád volt, mivel több helyi néptánc és népzenei együttes is fellépett, Chile különböző régióinak kultúráját bemutatva.

A Kaláka tagjai: Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Becze Gábor és Major Gábor nagyon jól érezték magukat az itt töltött pár nap alatt. Ellátogattak Santo Domingo varázslatos tengerpartjára, a Sewell bánya körül fekvő szellemvárosba, és megismerték a világ mindössze nyolc bahái templomának egyikét is.

Turnéjuk Montevideóban folytatódott, majd Buenos Aires-ben zárják útjukat.