"A bunker oldalát ma bomba törte át/

/ Tózsa Mikolt Emese /
tozsa.mikolt.emese képe
S ha rád kiált a cimborád: tovább, tovább, tovább! / A szél, hordja széjjel, álmunk az éjjel: megfagyott. / A hóban süppedünk el. Miért jöttünk el? - már nem tudom. / Ha vannak angyalok, nem járnak erre most. / Csak ördögök tüzelnek ránk: vivát, vivát, vivát!” [Makám: A Don-kanyar felől]
A Szent István Egyházközség Lant és Toll hagyományörző csoportjának előadása Passaicon.Kertész Panni családjaA Szent István Egyházközség Lant és Toll hagyományörző csoportjának előadása Passaicon.Tózsa István szüleivel.

A Szent István Egyházközség Lant és Toll Hagyományőrző csoportja március 5-én a 11 órai magyar szentmisét követően „Emlékezés a világháborúban elesett magyar katonákért” címmel előadást tartott a Passaic-i templomban. Sokan érkeztek az előadásra, akik úgy érezték, hogy szeretnének megemlékezni a háborúban elhunyt hozzátartozóikról. Az előadást követő frissítő jó alkalom volt számukra, hogy felelevenítsék a múltat és megosszák egymással történeteiket.

Az előadáson népdalok, katonadalok, valamint a Makám együttes és Cseh Tamás dalai csendültek fel kiegészülve Gyóni Géza, Radnóti Miklós és Babits Mihály verseivel. Az előadás hangvétele bensőséges és érzelmes volt. Sokan elérzékenyültek, nemcsak a közönség, de az énekesek sorai között is.

Az előadásra való felkészülés részeként a csoport idősebb tagjai rokonok visszaemlékezéseit olvasták fel, amit beszélgetés követett. Jóleső érzés volt megosztaniuk egymással gondolataikat és nagy élményt jelentett ez a fiatalok számára, akik olyan ritkán hallhatnak személyes visszaemlékezéseket.

A Lant és Toll vezetője, Kertész Panni 2002-ben indította el hagyományőrző csoportot. A jelenlegi előadás fellépőivel már gyerekkoruk óta foglalkozik. A gyerekek immáron felnőttek: volt diákok, testvérek, gyerekek, szülők, egyetemisták, nagyszülők gyűltek össze, hogy egy igazán szép, színvonalas műsorral tisztelegjenek felmenőik előtt.

A Lant és Toll nem csak csoport, hanem olyan közösség, ami a közös múltra való emlékezésen alapszik. Nem számít, hogy ki milyen felekezet tagja, vagy éppen milyen politikai nézeteket vall. A lényeg a közös alkotás, az összetartozás és a hagyomány megélése, nem csak annak élővé tétele.