Aki bújt, aki nem, AKI

/ Török Dancsó Ádám /
torok.dancso.adam2022 képe
Magyar szótól volt hangos szeptember utolsó hétvégéjén a kastli I. kerületi bajorországi cserkészpark, ahol több cserkészcsapat részvételével tartották meg a 2022-es akadályversenyt. A cserkészek Németországból, Svájcból és Ausztriából érkeztek, mintegy 200 fő részvételével.
  A 84.sz. Lehel vezér cserkészcsapat Frankfurtból kimagaslóan szerepelt idénA gyanúsított meselények az életükért esdekelnek…Áhítat énekekkelFarkas várta a cserkészeket a Kerekerdő közepén…

Bátorság, csapatszellem, összetartozás. Ez a három szó jut először eszembe, amikor a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) által szervezett 34. Csolimpiára gondolok, amit a németországi kastli Hárshegy Cserkészparkban tartottak. 

Idén három pályán mehettek végig a cserkészek, mindenki a megfelelő szinten mérhette össze az évközi cserkészfoglalkozásokon szerzett tudását. Számos ismeretanyagról tehettek tanúbizonyságot, melyek között voltak történelemre, földrajzra, anyanyelvre és ügyességre irányuló feladatok is. Az őrsök közötti, valamint az egyéni vetélkedés mellett, természetesen a mindenki számára maradandó közös élmény a legfontosabb.

A kerettörténet egy oknyomozós filmben is megállta volna a helyét, ugyanis az akadályversenyen résztvevő cserkészek is nyomozó segédekké váltak abban a történetben, ahol ki kellett deríteni, melyik meselény végzett a szegény legénnyel. A gyanú elsősorban Ariána Aranyhaj királylányra irányult. Köztudott volt ugyanis, hogy a királylány férjhez akar menni, viszont nagyon válogat, ami miatt már 99 nem megfelelő legény fejét húzták karóra. A szegény legényt is a királylánnyal látták utoljára. A cserkészeknek az akadálypályán a feladatok révén volt lehetőségük nyomozást segítő információkat szerezni, hogy később végső döntésüket kellő megfontoltsággal tudják meghozni.

Az esti tábortűz keretén belül bíróság elé állították Arina Aranyhaj királylányt, aki kis híján halálra ítéltetett. A lány a cserkészekből álló tanácsgyűlés és a csoda folytán feltámadt szegény legény segítségével tudott csak megmenekülni, aki ugyan nem emlékezett ki oltotta ki életét, de abban biztos volt, hogy azt nem a királylány tette. Minden jó, ha a vége jó -szokás mondani-, a tábor harmadik és egyúttal zárónapján Ariana és a szegény legény örök hűséget fogadtak egymásnak, míg a történet drámai fordulataként végül az is kiderült, hogy a bűntettet az óvatlan, saját magát leleplező rendőrfőkapitány követte el. Aki nem hiszi, járjon utána!

A tábor egyik legmeghatóbb pillanata a vasárnapi áhítat volt, melyben a szegény Lázár és a dúsgazdag (Lukács evangéliuma 16:19-31) történetét mesélték el. Mit kap az ember életében? Észrevesszük-e magunkban a jó tulajdonságokat, tehetséget? Ezeket a kérdéseket jártuk körbe, miközben a vezetők cserkészies leleményességgel liszttel szemléltették az életben kapott tulajdonságokat. Csukott szemmel ki érezte, hogy kapott lisztet és ki nem? Mert mindenki kapott. Feladatunk, hogy észre vegyük magunkban mindezen jó tulajdonságokat és kiaknázatlan tehetségeket.

Az akadályverseny, a tábortűz, a közösen énekelt népdalok mellett jutott idő a kötetlen játékra, cserkészjátékra (számháború) és barátságok kialakítására is. A 34. Csolimpia győzteseinek kihirdetését, a zászló levonását, valamint a búcsút követően élményekkel, gazdag gondolatokkal indulhattak haza a külföldi magyar cserkészek.

A 34. Csolimpia győzteseinek névsora:

I.pálya:

1. Rózsa örs (Frankfurt)

2. Cepheus örs (München)

3. Levendula örs (Mainz)

Egyéni:

1. Schüller Rebeka (Mainz)

2. Karsai Hugo (Frankfurt)

3. Adler Laura (Frankfurt)

II. pálya:

1. Vakond örs (Frankfurt)

2. Örült medve örs (Svájc)

3. Sas örs (Heidelberg)

Egyéni:

1. Molnár Tibi (Heidelberg)

2. Yakari (Bern)

3. Daróczy Ákos (Nürnberg)

3. Mozer Benz Gabriel (Frankfurt)

III.pálya (csak egyéni):

1. Török Anna (München)

2. Szilágyi Áron (Nürnberg) és Hallbauer Mimi (Heidelberg)

3. Csilli (Zürich)