Egy buboréknyi gyermekkor

A szülői kéz megfedd, ápol és betakar

/ Vajda Mátyás /
vajda.matyas képe
„A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.” Bár a gyermekfoglalkozásra minden hónapban sor kerül, november 17-én mégis különleges eseményen vehettek részt érdeklődők, szülők, gyermekek.
Vajda MátyásVajda MátyásGyermekfoglalkozás Lyonban

A gyermekfoglakozásokat minden hónapban valamilyen eseményhez vagy témához kapcsoljuk, aktualitástól függően. A novemberi hónapot a „magyar tudósok és nagyszerű találmányaik” címet kapta, így a foglalkozás nagy részét a magyar tudósok hétköznapokban használatos találmányaival való megismerkedés adta. Az esemény több szempontból is rendkívülinek számított: a jelenlévő magyar közösség tagjai közül többen is csodálattal mondták, hogy ilyen sokan még soha nem voltak gyerekfoglalkozáson. Ugyan rövid Lyonban való tartózkodásom alatt csak pár gyermekfoglalkozást tartottam kiküldetésem helyszínén, de most az AFHRA központjának főtermében alig fértünk el a sok örvendező és vidám kisgyermektől és természetesen a sok lelkes szülőtől.

A foglalkozást rövid beszélgetés, majd vetítés indította, ismertettük a nagyszerű találmányok jelentőségét, használatát és nem utolsósorban a feltalálót. A program folytatásaként mondókákat, nyelvtörőket és más beszédkészséget fejlesztő játékokat játszottunk, tanultunk. A kis mozgás, népi játékok után ismét leültünk a zongora mellé és Koszta Krisztina, grenoble-i ösztöndíjas segítségével népdalokat énekeltünk és tanultunk a szülőkkel és a gyermekekkel. A közös éneklés öröme után kis uzsonnaszünetet tartottunk, ahol a szülők által készített ízes finomságokból válogathattak a jelenlévők. Az esemény zárásaként II. Rákóczi Ferenc fejedelemről, illetve a kuruc-labanc ellentétről volt szó, amelyhez rajzokat is készítettek a gyermekek.

A gyermeki élet olyan édes buborék, melynek falán minden nyomot hagy, ami arra jár, éppen ezért fontos a szülők nevelő keze, amely simogatva terel. A gyerekfoglalkozások nagyszerű alkalmat nyitnak arra, hogy a gyermek és a szülő hasznosan együtt töltsenek időt a közösséghez tartozó más szülőkkel és gyermekekkel, s  ezzel is megalapozzák a magyar közösség jövőjét is.