Bristoli est

Bristoli est

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea képe
2019. november 23-án Bristolban különleges programon vett részt az októberben alapított Bristoli Magyar Néptáncegyüttes, amely a Bristoli Magyar Tanoda – „Tűzmadár Tanoda” égisze alatt működik.
A közönségA közönség bevonása...Táncház utáni közös fotó a művésznővel

2019. november 23-án Bristolban különleges programon vett részt az októberben alapított Bristoli Magyar Néptáncegyüttes, amely a Bristoli Magyar Tanoda – „Tűzmadár Tanoda” égisze alatt működik. A Rocketfuel Production szervezésében Magyar Éva színésznő önálló estje volt. Ez egy zenés, táncos, túlélő show volt, ami aktívan bevonta a közönséget is.

Magyar Éva Londonban élő színésznő, aki elsősorban külföldön vált ismertté. Magyar Éva a Budapesti Dráma és Film Egyetemen tanult. Színésznő, táncos, koreográfus és rendező volt több mint 200 magyarországi show-n. A Sámán színházi társaság művészeti vezetőjeként 15 éve írt és rendezett műsorokat, és díjakat nyert, köztük a Herald Angel (Edinburgh), az Independent Award (USA), a legjobb rendező (Kairó), a Best Show (Lengyelország) és a George Soros-díj (Budapest). A világ minden tájáról tanítja egyedi színjátszási stílusát. 2003 és 2012 között a Kneehigh Színháznál dolgozott. Főbb szerepei között volt eddig: Tristan & Yseult (Nemzeti Színház); A vad menyasszony, a Midnight's Pumpkin és a Bacche. Egyéb színház: Hedda Gabler, reggeltől éjfélig (Nemzeti Színház); Romeo és Júlia (RSC); Marlene (Tristan Bates Színház, London és Katona Jozsef Színház, Budapest); Arab éjszakák (tricikli); Szabálytalan légzés, szüleink szexuális neurózisai (Kapu Színház); Rámájana (Lyric Hammersmith). TV-s szerepeiből néhány: Brown atya, X Company, Paranoid, Mars és Hollyoaks. A film tartalmazza: Overlord, X-férfiak: Első osztály, Hadd menjek, Fejvadász, Dark Woods 2, Daniel, Monte Carlo, Pentheus halála, Az élet kérdése és az alsó rész.

A bristoli előadás egy édes-keserű, de leginkább ironikus színházi előadás volt, rólunk magyarokról. Mert igaz, hogy a magyar egy vándor nép. Mert mi olyanok vagyunk, ha nem jó ott ahol vagyunk, szedjük a sátorfánkat. „Mert mi aztán nem vesztegetjük az időnket. A terveink pedig tűrhetetlenné teszik a tétlenkedést. Így azután lóra, illetve repülőre magyar és nézzük, Uram Isten, mire megyünk mi ketten. Ez az előadás egy út és ezt együtt járjuk végig, azzal amit otthonról hoztunk, ami azóta is boldoggá tesz, ami hiányzik, ami elszomorít, ami lehetetlen és amin muszáj röhögni, mert olyan nagyon magyar. Így együtt, hogy nevessünk és adjunk erőt egymásnak."

A csodálatos és magával ragadó előadás ingyenes volt a résztvevőknek egy magyar szponzor jóvoltából. A tanodánk csapata és a néptáncegyüttes az egész napos tanodai nap után érkezett a rendezvényre. Aznap vendégünk volt a színésznő is, akivel már ott szerencsénk volt megismerkedni. A programot színesítették a manchesteri huszár-bandérium tagjai is, akik a tanodánkban jártak aznap és utána még pálinkával kínálták az estre érkezőket. A pálinka is egy honfitársunk felajánlása volt, aki saját készítésű pálinkával kedveskedett a vendégeknek. Ezen kívül volt még magyar sör és üdítő felajánlás is. És az igazi magyar lángos, illetve kürtőskalács sem maradt el az este folyamán.

A néptáncegyüttes és a tanodánk úgy került a „képbe”, hogy a magyar estet szponzorált illető olvasott és hallott a „Tűzmadár Tanodáról”. Tetszett neki a nemes célkitűzésünk, amit a tanodánk képvisel, a munkánk, tevékenységünk. Személyes találkozó után úgy gondolta, hogy mivel a rendezvény ingyenes, annyit kér cserébe a résztvevőktől, hogy támogassák adománnyal a Bristoli Magyar Tanodát. Neki köszönhetően anyagi támogatásban részesülhettünk. A 1,5 hónapja alapított Bristoli Magyar Néptáncegyüttes is kapott „szerepet” az est zárásaként. Ilyen rövid szakmai munka után megtiszteltetés volt egy ilyen rendezvényt zárni. Az együttes kezdő táncosainak ez volt az első ilyen élményük, hogy táncházat kellett tartani. Együttesvezetőként nagyon büszke vagyok a táncosaimra. Végül egy fergeteges szatmári táncházzal zártuk a programot.

 

Magyar Éva színművésznő kedves levelével zárnám soraimat:

„ Nagyszerű és felemelő élményem volt a hétvégén Bristolban az ottani magyarok által szervezett programon. Mi magyarok nem arról vagyunk híresek, hogy összetartanánk, de ez most pont az ellentéte volt. Tehetséggel, szeretettel, figyelemmel szervezett családi nap a Tűzmadár Tanoda –Bristoli Magyar Tanoda által, rengeteg foglalkozással a gyerekeknek, könyvárusítás, közös éneklés, néptánc, mesemondás, rajz és adventi koszorú készítés, fotózkodás és történetmesélő huszárok (díszöltözetben!!!) és emellé isteni finom magyaros ételek, mind baráti összefogásból. Este másik helyszínen az én előadásom, amihez volt lángos és kürtős kalács és házi pálinka. De mindenek felett, fantasztikus, figyelmes, nyitott és értő közönség. A szervezők, akik megtaláltak engem és találtak szponzort az est megszervezésére és további előadásokat hívnak meg és fenntartják a magyar kultúrát minden nehézség ellenére. Kalapot le előttük! Nekem csodálatos élmény volt. Köszönet érte mindenkinek! Rocket Fuel – Magyar Rendezvények Bristolban – Hajrá!