Bokrétát kötöttem, jó anyám napjára!

Anyák napja a montreáli szervezetek szervezésében

/ Borgula Benedetta /
borgula.benedetta képe
Május első vasárnapja az Édesanyáké. Őket köszöntjük ezen a napon tiszta szeretettel, versekkel, előadással és májusi virágokkal. Na de miért is volt még különleges ez a nap?
Előkészületek, színdarab és néptánc bemutatóHegedül Garda Endre és Áron, Verset mondanak az óvodás és iskolás gyerekekKiscsillag zenekar, Érsek Noémi szaval, Ökumenikus istentiszteletSzendrei Adrienn, Thököly Zsuzsa és Thököly Éva ösztöndíjasok

A montreáli szervezetek közösen szervezték meg idén az Anyák napi ünnepséget a Magyarok Nagyasszonya Katolikus templomban. A nap ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd a templom Mindszenty termében folytatódott, ami tavaszi díszekben tündökölt. A gyerekek színdarabbal, versekkel, tánccal és a virágon kívül egy különleges ajándékkal is kedveskedtek az anyukáknak és nagymamáknak. A Csillagösvény Egyesület képviseletében Érsek Noémi mondott verset és a műsort színesítette a Kiscsillag zenekar előadása is. A műsor után együtt ebédeltek a családok.

A Montreáli Magyar Iskola az évek során folyamatosan megemlékezik volt diákjairól. Büszke rájuk, figyelemmel kíséri sorsukat. Visszahívja őket jubileumok, megemlékezések alkalmával, nemcsak újra együtt ünnepelni, hanem előadásokat, foglalkozásokat tartani, zenélni és táncolni. Régi hagyomány a Montreáli Magyar Iskolában az is, hogy különböző elismerésekben, ösztöndíjakban részesítse az egykori iskolásokat. Fontos ez a fajta kapcsolattartás, hiszen sokan vannak, sokfelé, akik tehetséggel rendelkeznek, változatos karrierekben értek el kiemelkedő eredményeiket. Mindez kitűnő lehetőséget biztosít összedolgozni, kölcsönösen segíteni, kiegészíteni egymás munkáját.

Az egyik ilyen elismerés, 2010-ben nevet is kapott: Domán Borika tanítónő neve és öröksége – aki 40 évnyi önzetlen önkéntes szolgálat után 2010 márciusában távozott az élők sorából – egy elismerés/ösztöndíj formájában él tovább és az általa képviselt értékek, valamint az oktatás iránti szenvedélyének emlékét őrzi. Ez a díj a pandémia előtt, évente került odaítélésre. Azokat a volt diákokat jutalmazta, akiknek az életútja és eredményei összhangban állnak azokkal az értékekkel és elvekkel,
amelyeket Domán Borika is képviselt. Az ösztöndíj nem csupán egy elismerés, hanem egyfajta örökség is, amely tovább viszi szellemét és inspirálja a jövő nemzedékeit.

A Montreáli Magyar Iskola története olyan, mint egy összetett mozaik, ahol minden egyes darabka fontos szerepet tölt be. A Domán Borikáé mellett, Török Tünde igazgatónő neve is kiemelkedő jelentőségű és hatású mozaik darabka a magyar iskola életében. Török Tünde igazgatónő, tizenöt éven át vezette az iskolát, a 2023-ban bekövetkezett haláláig. Idén az iskola újabb és méltó módon szeretett volna tisztelegni emléke előtt, így született meg az ötlet a Török Tünde emlékdíjról, amely ezután a Domán Borika ösztöndíj mellett kerül odaítélésre.

Ez az új elismerés 2024-től kezdve az igazgatónő fáradhatatlan munkáját, hagyatékát és az oktatás iránti szenvedélyét jelképezi, továbbadva az utókor számára azokat az értékeket, amelyeket ő képviselt. Az emlékdíjak nem csupán a múlt nagyságát idézik fel, hanem a jövő ígéretét is hordozzák, biztosítva, hogy Domán Borika és Török Tünde nevei továbbra is fényt sugározzanak az iskola falai között és arra inspirálják a diákokat, hogy azokat az elveket és értékeket kövessék, amelyeket ez a két kivételes pedagógus képviselt.

Az idei tanév végén Szendrei Adrienn, Thököly Éva és Thököly Zsuzsa voltak azok az egykori diákok, akik az Anyák Napi Ünnepség keretén belül először vehették át a Török Tünde Emlékdíjat. Mi is lehet egy édesanyának a legnagyobb kincs? A gyermeke, akire büszke lehet és elindíthatja az álmai útján!