A Bokréta Együttes Téli Tábora

/ Takácsy Dorka Kornélia /
takacsy.dorka.kornelia képe
2017 február 17-19 között újra Montreál közelébe, az Île-Perrot-ra helyeződött át Észak-Amerika magyar néptáncos világának középpontja - megrendezésre került ugyanis a Bokréta Együttes Hagyományos Téli Tábora. Több mint 100 táncos gyűlt össze egész Észak-Amerikából együtt táncolni, szászcsávási táncokat tanulni. és nem utolsó sorban együtt mulatni.
Bokréta EgyüttesBokréta EgyüttesBokréta EgyüttesBokréta Együttes tábora

A Bokréta Együttes idén ünnepelte fennállásának 50.évfordulóját.  A montreáli székhelyű együttest jelenleg a magyar táncosok mellett nagyrészt quebec-i francia tagság alkotja, így külön elismerésre méltó, milyen tökéletes magyarsággal éneklik a népdalokat. Rendkívül magas színvonalon dolgoznak, amit a rendszeres próbákon és fellépéseken kívül időről időre Magyarországon és Erdélyben tett látogatásokkal tesznek teljessé, hogy ottani fesztiválokon vegyenek részt és helyben is tanuljanak.

            A tábort most is két magyarországi tanár,  Lőrincz Hortenzia és Hahn-Kakas István vezette, rajtuk kívül népes művészgárda érkezett Szászcsávásból: három zenész a csávási falusi cigányzenekarból Fazakas Leventével kiegészülve, és hozzájuk csatlakozott Montreálból Garda Levente, Krasznai Attila és Sergiu Popa.

            A táborlakók többsége már 17-én délután megérkezett, és birtokba vette a szállást. Az esti táncház hajnalig tartott. Másnap elkezdődtek a nappali workshopok, ahol a résztvevők szászcsávási magyar táncokat tanultak. Este pedig elérkezett a hétvége tetőpontja: a Csávási Bál.  Bemelegítésként 19 órától a gyermektáncház nyitotta meg kapuit, majd a bálozók is megérkeztek. A zenészek a Küküllőmente kulturális sokszínűségét bemutató koncertje nyitotta meg az estét : lenyűgöző csokrot állítottak össze ottani magyar, román és cigány dalokból.  Ezután a Bokréta Együttes bemutatójára került sor, csodaszép kalocsai koreográfiát mutattak be a publikumnak. A szédületes előadást a közönség vastapssal jutalmazta, majd néhány perccel később már szinte mindenki lelkesen ropta a táncházban. Ez közös tánctanítással kezdődött, a csávási magyar táncok alapjaival, majd vezetett táncokat jártunk, amikbe a teljesen kezdők is könnyedén becsatlakozhattak. Farsangi időszak lévén a vállalkozó kedvű táncosok különböző kosztümöket is öltöttek, amelyeket a zsűri jelmezverseny keretében bírált el. A tanulást szabad tánc és mulatozás követte, „kivilágos virradtig”.

A Csávási Bál közel 200 résztvevővel, abszolút teltházzal, fergeteges hangulatban zajlott le, az esemény fényét jelenlétével emelte dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete és Deák-Stifner Dorottya kulturális attasé.

A tábor utolsó napját szintén workshopok töltötték ki, majd este még egy záró táncház várta a fáradhatatlan társaságot.A három tartalmas nap során mindannyian rengeteget tanultunk, a tanárok pedig még egy teljes hétig itt maradnak, hogy a Bokréta Együttesnek egy új koreográfiát tanítsanak be.