A Bocskai Magyar Iskola gyerektábora Melbourne-ben

"Szép a tavasz, szép a nyár, szép aki párjával jár."

/ Horváth Balázs /
horvath.balazs képe
Október 3-án tartottuk meg a Melbourne-i Bocskai Magyar Iskola egy napos táborát. A rendezvény témái a tavaszi párválasztási szokások voltak. A fiúk vőfélybotot készíthettek, a lányoknak koszorú fonásra nyílt lehetőségük, valamint mindenki festhetett saját keszkenőt is.
22219309_10154803310521078_149531195_o.jpg

A Melbourne-i Bocskai Magyar Iskola minden iskolai szünetben tábort rendez a gyerekeknek. Októberben a tavaszi táborra került sor, az iskola igazgatója, Makkai Márta szervezésében. A rendezvény meghívott vendége Andó Ilona néptánc pedagógus volt, aki Magyarországról érkezett a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

A tábor a reggeli órákban kezdődött. Ilona egy kis táncos foglalkozással indította a programot, a gyerekek somogyi ugrós lépéseket tanulhattak. A táncot jómagam kísértem tangóharmonikán, hogy az élő zene élménye még érdekesebbé varázsolja a hangulatot. A táncot még egy kis ritmusgyakorlattal is színesítette Ilona. Pihenésképp a tánc után egy kis kézműves foglalkozás következett, ahol a gyerekek saját keszkenőt készíthettek maguknak. A kézműves tevékenység után Ilona egy kis előadást tartott a különböző tavaszi párválasztási szokásokról. A fiúknak lehetőségük nyílt belebújni a vőfély szerepébe. A táncok után bemutattam a gyerekeknek a vonós népi hangszereket. Megismerkedhettek a hegedűvel és a főleg Erdélyben használt háromhúros brácsával is. A táncokon kívül gyerekjátékokat és mondókákat is tanultak a fiatalok. A foglalkozásokon Bodor Réka és Tokaji Tamara Melbourne-i KCSP-s ösztöndíjasok is segédkeztek.

Mivel szép tavaszias idő volt, ebéd után a gyerekekkel kimentünk a közeli parkba, ahol szabad foglalkozás volt nekik. Miután kiugrálták magukat, visszatértünk a Bocskai központba és közösen megtanultunk Ilona segítségével egy lakodalmas népdalt. A napot egy esküvői felvonulással zártuk, ahol a fiúk a vőfélybotjukkal, a lányok pedig koszorújukkal vonulhattak fel a tanult nótát énekelve. 

Összegezve: eredményes, tartalomdús napot tudhattunk magunk mögött, a gyermekek rengeteg élménnyel mehettek haza. Remek közösségkovácsoló alkalom volt, új  barátságok szövődtek, valamint néphagyományunk egy igen szép részével ismerkedhettünk meg közösen.