Birminghami Gulyás Nap

Közös családi nap a nyári szünet után

/ Kolárszki Andrea /
kolarszki.andrea képe
A birminghami magyarság számára a nyári szünet után szeptember 23-a volt az a nap, mikor ismét összegyűlhettek és együtt lehettek. Míg a gyermekek kreatív foglalkozáson vettek részt a kézműves szobában, szüleik a bálteremben beszélgettek a nyári kalandokról, élőben élvezték a magyar népzenét, sőt és táncoltak is rá, mindezt egy tál igazi bográcsban főtt gulyás mellett.
Gulyás napGulyás napGulyás napAlkotás

A családias hangulatú eseményen nem csak a birminghami magyarok vettek részt, hanem jó szokásukhoz híven a környékbeli városokból és falvakból is idelátogattak a magyar családok, kicsik és nagyok, fiatalok és az idősebbek is, mint például a Wolverhamptonból érkező Gulyás Józsi bácsi is, aki '56-os kivándorló, és aki és ő azóta is hűen és lelkesen vezeti a Wolverhamtoni magyar közösséget.

Ez a nap számomra alkalom volt a bemutatkozásra a helyi szervezetnek. Birminghamban nagyszerű és lelkes közösséggel találkoztam, az övék igazán fiatal közösségnek számítanak a magyar diaszpóra közösségek között. Idén 1 éves születésnapjukat ünneplik, főleg a Magyar Tanoda köré szerveződnek, mely Nagy Erika kezdeményezésére indult tavaly szeptemberben. Fő célja volt, hogy a kint élő magyar gyermekek számára lehetőséget biztosítson hétvégi magyar iskolába járni, magyar hagyományokat, kultúrát, irodalmat és történelmet megismerni. Mivel a közösségnek nincsenek bejegyzett tagjai vagy fizetett tanárai, így fiatalok, szülők, anyukák és apukák jelentkeztek segítségnyújtásra nem csak az iskolába, de minden egyéb rendezvényre is. Így most minden feladatot ők látnak el, mint a Birminghami Közösség Önkéntesei – ahogyan ők magukat hívják. Ez az önfeláldozás és kirobbanó lelkesedés érezhető volt a gulyás napi eseményen is, hiszen fiatalok, szülők és gyermekek egyaránt segítségünkre voltak a termek berendezésénél csak úgy mint a takarításnál, természetesen nem megfeledkezve a vendégek és saját maguk jóhangulatáról és szórakozásáról. Így lehettünk mindannyian egy nagyszerű családi esemény résztvevői. 

Az eseményről természetesen nem maradhatott ki az elengedhetetlen magyar lángos és a magyar sütemény sem, melyeket a szintén lelkes anyukák sütöttek. A népzenét és a néptáncot a helyi Folkton Band biztosította, mely mindenkinek mosolyt csalt az arcára és egy kis mozgást a lábába. A gyermekek lazításképp a kézműves szobában tevékenykedhettek, a még kisebbek számára pedig a játék- és pihenőszoba nyújthatott menedéket a bálterem zenebonája elől, a közel 120 fős rendezvényen.