Berni Mikulás és karácsonyi ünnepség

/ Csrepka Márton Bertalan /
csrepka.marton.bertalan képe
Az évtizedek óta a Berni Magyar Egyesület hagyományát képező Mikulás-program és a karácsonyi ünnepség előkészítésében és lebonyolításában idén KCSP ösztöndíjasként én is aktív szerepet vállaltam.
Mikulás a cserkészek közöttA Mikulás a cserkészeknél jártCserkészek karácsonyi színdarabjaBerni cserkészek karácsonyi színdarabja II.

A berni 85. Kodály Zoltán Cserkészcsapat Mikulás ünnepsége és a karácsonyi ünnepély  

Mikulás-program

 

2022. december 3-án (szombaton) került sor Bernben a Mikulás programra. Az esemény évtizedek óta a cserkészcsapat hagyományát képezi. A tradíció keretein belül a flamatti cserkészotthon közelében tábortűz mellett a Mikulás megszólítja a gyerekeket, és egy-két dicsérő szót intéz hozzájuk, illetve megemlít pár olyan dolgot, amikben a gyerekeknek fejlődniük, javulniuk kell (mindez a szülők iránymutatása alapján). Az idei Mikulás szerepét jómagam töltöttem be, úgyhogy a szülőktől kapott útmutatás alapján én szólítottam meg a jelenlévőket, majd adtam át nekik a jól megérdemelt Mikulás-csomagot. Felemelő érzés volt, amikor a tábortüzet körülülve, mályvacukrot sütve, forralt borral vagy teával melegedve, énekeltünk és beszélgettünk.

                      ​

A karácsonyi ünnepély

 

Mint az év egyik legfontosabb eseménye, a Karácsony a berni magyarság körében több évtizedre visszanyúló hagyománynak örvend. A szeretet ünnepe egy összekötő kapocsként szolgál a Bern környéki magyar szervezetek tagjai számára. Az idei évben a karácsonyi ünnepségre december 11-én, vasárnap került sor. A műsor szónoka mentorhelyettesem, Koncz András volt, aki elejétől a végéig pontosan és remekül vezette le az eseményt. A cserkészek kiválóan előadták azt a színdarabot, amire hetek óta készültek.

 

A programsorozat után pedig kötetlen beszélgetés vette kezdetét, és a helyszínen összegyűlt majd’ 100 magyar boldogan elegyedett szóba egymással a meghitt ünnepi hangulatban. Az eseményen a szorgos-dolgos helyi magyarság nagymértékben hozzájárult az összejövetel magas színvonalához. 

 

Volt, aki a konyhában tevékenykedett, volt, aki a terem berendezésében, a színpad előkészítésében és a technikai felszereltség előkészítésében segített, és akadtak szép számmal olyanok is, akik a rendezvény utáni takarításban vették ki részüket. A cserkészek a színdarab előadása után, a kötetlen beszélgetés kezdetével nagyon aktívan működtek közre a virslik, palacsinták elkészítésében és árusításában.