Berlini Mesélőkör

/ Hudáky Katinka Ágnes /
hudaky.katinka.agnes képe
A Mesélőkör 4-8 éves gyerekeknek szóló játékos foglalkozás, melynek célja az ovis és kisiskolás gyerekek kreativitásának és szókincsének fejlesztése, és a közösségépítés. A berlini Mesélőkört a Brunszvik Teréz Egyesület szervezi.
MesélőkörA varga, a szikra és a babLencsemandalákKi a legelébbvaló?

Havi 1-2 alkalommal, péntek esténként gyűlik össze a meseszerető gyerekcsapat a Collegium Hungaricum Berlin (Balassi Intézet) épületében, ahol sok izgalmas ötlettel és játékkal várjuk őket a Berlini Magyar Iskola egyik pedagógusával.

A foglalkozásokat egy-egy – általában kevésbé ismert, magyar – népmese köré építjük fel. Mindig érkeznek új érdeklődők is, ezért az alkalmakat egy kis bemutatkozással kezdjük, hagyjuk, hogy a gyerekek szabadon ismerkedjenek, a szülők beszélgessenek, hiszen célunk, hogy a berlini magyar családok között még több barátság alakuljon ki.

A felvezető játékok során megismerkedünk az adott témakörrel, megbeszéljük az esetleges ismeretlen szavakat. A meseolvasás mindig interaktívan folyik. Gyakran használunk bábokat, a gyerekekkel közösen mutogatjuk, vagy akár rögtön el is játsszuk a történetet.

Ha sok az energia – erre még péntek este is számítani lehet –, beiktatunk egy-egy futkározós játékot, fogócskát is. Szeretünk körjátékokat játszani, és mindig tanulunk új mondókákat, rövid énekeket is, melyek szövegét a szülőknek is kiosztjuk, hogy otthon is tudják őket mondogatni, énekelni, gyakorolni.

A programot mindig az aktuális meséhez, vagy témakörhöz kapcsolódó kézműveskedéssel zárjuk. Ilyenkor a sok futkározás után kicsit megpihenünk, alkotunk, beszélgetünk. Így a gyerekek mindig haza tudnak vinni egy kis emléket, alkotást is a Mesélőkörről.