Beköszöntött a tél

Hideg és karantén

/ Dr. Török Tímea Krisztina /
torok.timea.krisztina képe
Júniussal beköszöntött a tél Dél-Afrikába, ami sok ember számára még nehezebbé tette a lassan 90 napja tartó karantént. Az éjszakák időnként nagyon hidegek, gyakoriak a mínusz fokok és napközben sem melegszik már úgy fel az idő.

A hideg miatt a házak is lehűlnek, így az egész napos otthonlét is nehézkesebb. Bár a kezdetekhez képest enyhültek a szabályok, tapasztalataim szerint az emberek egyre kevésbé tesznek eleget a megkötéseknek. 

Az összejövetelek megtartása továbbra sem engedélyezett, az enyhítések révén a templomok nyithattak ki, szigorú szabályok betartása mellett. A korlátozás a Magyar Tanya életére is negatív hatással van, hiszen továbbra sem tudjuk megtartani a szokásos éves rendezvényeket. Bízunk azonban abban, hogy a júliusi gulyás-partyt már lehetőségünk lesz lebonyolítani.

A korlátozások miatt a  Nemzeti Összetartozás Napjáról sem sikerült a tervezett módon megemlékezni. A Dél-Afrika-i Magyar Szövetség kommunikációs felületein (közösségi oldal és az Értesítő magazin) aktívan foglalkoztunk a témával, Trianon 100 cím alatt az Értesítőben történelmi, irodalmi megközelítésből vizsgáltuk a témát. Emellett csatlakoztunk az Összetartozásunk Tüze nevet viselő kezdeményezéshez, sok otthonban és a Szövetség területén is sor került tűzgyújtásra. Erről egy rövid videokollázst is készítettünk, amit több közösségi média csatornán is elérhetővé tettünk.

Természetesen a Kőrösi Csoma Sándor programban résztvevő ösztöndíjasokkal közös projekthez is készítettem videókat néhány itt élő magyarral. Véleményem szerint ösztöndíjastársaink, Márk és Máté nagyszerű munkát végeztek a videó összeállításakor, ezúton is szeretném megköszönni nekik, hogy elvállalták ezt a feladatot és lehetőségünk nyílt a dél- afrikai magyar közösséggel megjelenni a videóban. Mindemellett továbbra is folytatom a magyar órák anyagának előkészítését, szókártyákat készítek hozzájuk, hiszen a jelenlegi állás szerint júliustól újra személyesen fogjuk tanítani a magyart, az irányadó szabályozásoknak megfelelő módon. Igazán várom már, hogy újra találkozzak a csoporttal.

Az utóbbi napokban az én életemben is érdekes történések következtek be, ugyanis egy közeli barátomról feltételezhető, hogy koronavírussal fertőzött. Mivel napi kapcsolatban vagyunk, így engem is közvetlenül fog érinteni az ő teszt eredménye, hiszen amennyiben pozitív, akkor rám is tesztelés vár. Az ezzel kapcsolatos bizonytalanság miatt - bármennyire is vártam a vasárnapi magyar órát - egyelőre marad az online oktatás. A csoport tagjaitól rengeteg támogatást kaptam, mikor a rossz hírrel előhozakodtam nekik, teljes mértékben megértették, hogy így tartózkodom a személyes jelenléttől.