Beindult a magyar óvoda és iskola Montevideóban

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea2023 képe
" …mert aki magyarnak született, akit magyarnak teremtett az Úr, az csak mint magyar lehet boldog és megelégedett ezen a földön még ezután is! Mindegy, hogy hova vet a sors: gyökered itt van!...”
Vizuális tevékenységVizuális tevékenység az óvodásokkalének-zene foglalkozásmagyaróra az iskolásokkal

Az Uruguayi Magyar Otthont 1936. április 26-án alapították közel 50 egyesületi taggal. Az egyesület célja alapításakor, a magyar nyelv és hagyományok megtartása volt. Kezdetektől fogva a klub egyik fő célkitűzése a magyar kultúra megőrzése. Ennek érdekében számos programot, szabadidős tevékenységet biztosítottak – és biztosítanak mind a mai napig – a tagok számára.

Korábban a magyar otthonban működött énekkar, színjátszó kör, sportkör, valamint magyar nyelvórákat, zenés és irodalmi esteket is tartottak. Mostanság mivel a magyar nyelvet már csak néhányan beszélik, megszűnt a színjátszó kör és a kórus is. Mára már teljesen elmaradtak az irodalmi estek is. Sajnos egyre ritkábbak voltak magyar órák is, azonban a Kőrösi Csoma Sándor Programnak köszönhetően, néhány éve újra lehetőség nyílt a nyelvtanulásra, amit szomorúan tapasztalok, hogy nincs igény rá.  

Kedvenc idézetem mondanivalója, üzenete mélyen hitvallásomban van, bárhová is megyek, keveredek ezen a világon. Az itt tapasztaltak vezéreltek arra, hogy próbáljam meg valahogyan orvosolni azt az űrt, szakadékot, amivel szembesültem. Ízig-vérig pedagógus vagyok és tudom, hogy a kisgyerekekkel kell elkezdeni az nevelést és oktatást ahhoz, hogy magukba „szívhassák” a magyar nyelvet, kultúrát, hagyományokat. Belenőjenek és majd tovább vihessék magyar kincsünket.

Beszéltem a mentorommal és a vezetőséggel arról az ötletemről, hogy pedagógusként, biztos szakmai háttérrel, múlttal, szeretném elindítani a magyar óvodát és iskolát. Szerencsére nyitottak voltak az ötletemre és hatalmas örömünkre el is kezdtük a foglalkozásokat augusztus 5-én. Minden hét szombatján tartunk foglalkozásokat az alábbiak szerint:

  • Magyar óvoda (2-6 év)                                         szombat: 10-10:45h
  • Magyar iskola gyermekeknek (9-12év)                szombat: 11-12:00h

Óriási dolog ez, hogy beindult és működik. Az óvodás csoportba 10 kisgyermek jár, az iskolai osztályban változó a létszám, 3-10 fő. Örömünk határtalan. Szeretnek és szívesen járnak a gyermekek a foglalkozásokra. Csak bízni tudok abban, hogy lesz folytatása ennek a csodának utánam is!