Behálózva… - közösségi kapcsolataink a világhálón

Helyzetjelentés Montreálból

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe
Mindennapi nyelvhasználatunkban az ősmagyar korból származó háló szavunknak és származékainak – szövegkörnyezettől függően – sokféle jelentése van. Ezek mindegyike valamilyen módon kötődik az eredeti szó jelentéséhez. A halászhálóhoz hasonlóan minden háló egyszerre jelenti a kapcsolatok rendszerét, a sorsszerűen megélt vagy szabadon választott összekapcsolódást, a valahová tartozást és a védelmet.
Húsvéthétfői virtuális együttlétHúsvéthétfői virtuális együttlétHúsvéthétfői virtuális együttlétA mindennapi közös ima résztvevői

Az egész világot érintő járvány miatt március közepétől minden intézményt, így a Montreáli Magyar Iskolát és a Magyarok Nagyasszonya templomot is bezárták. Első héten csak a közösségi rendezvények, liturgikus események maradtak el, de imádságra még be lehetett menni az Isten házába. Egy héttel később viszont már csupán zárt ajtók mögött tarthatták meg a lelkészek a szentmisét, istentiszteletet.

A montreáli magyarok körében én sem tudtam úgy folytatni munkámat, ahogyan korábban elterveztük, de hallgatva a benső hangra sikerült megtalálni azokat a lehetőségeket, melyek révén kapcsolatban maradhattunk egymással és Istennel.

A Montreáli Magyar Iskola tanárai az iskolások számára a közösségi oldalon osztanak meg különböző feladatokat, filmes ajánlókat, játékokat, verset, éneket, híreket. Húsvéthétfőn volt egy közös virtuális találkozó, mely alkalommal köszöntöttük egymást és a születésnapos gyerekeket, megnéztünk egy alkalomhoz illő animációs filmet, megcsodálhattunk egy igazi élő nyuszit, énekeltünk, locsolóverset hallgattunk… A felnőtt kurzus résztvevőivel hetente „találkozunk”, illetve egyéni konzultációk, beszélgetések keretében gyakoroljuk a magyar nyelvet.

A Magyarok Nagyasszonya templom közösségének tagjai telefonon és más kommunikációs csatornák révén tartják egymással a kapcsolatot. A plébánia honlapján hetente elolvashatják, meghallgathatják a lelkipásztor homíliáját. Néhányan segítenek bevásárolni, kertet rendezni egyedül élő időseknek…

A világháló lehetőséget nyújt, hogy ebben az időszakban olyan helyeket is „felkeressünk”, ahol még nem jártunk, vagy már nagyon régen nem voltunk ott. Esetleg megnézzünk egy filmet, előadást, kiállítást, meghallgassunk egy koncertet, bejárjunk egy zarándokhelyet.

A közösségi oldal plébániai felületén minden héten meghirdettem azokat a lehetőségeket, melyek révén magyarországi, erdélyi templomokban folyó imádságokban szentmiséken, lehetett részt venni. Többen megköszönték ezeket a hirdetéseket, és visszajelezték, hogy jó volt „elmenni” Csíksomlyóra, vagy szülőföldjük, gyermekkoruk, fiatalságuk helyszíneire. Húsvétvasárnap az Apostol Televízió révén többen „részt vettek” a budapesti Szent Angyalok-templomból közvetített szentmisén, melyet Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be a világ magyarsága és a külhoni magyarok számára.  

Új kezdeményezésként sikerült létrehozni egy kis imaközösséget, melynek tagjai minden este 8-9 óra között együtt imádkoznak. Telekonferencia-beszélgetés keretében március 20-án tartottuk az első közös imádságot, és azóta minden este 4-5-6 személy, hetente egy alkalommal, péntek esténként pedig 10-14 fő vesz részt az imában. Bár gyakran adódnak technikai nehézségek, mégis hűségesen kitartottunk, és legnagyobb örömünkre sikerült megtartani a közös imádságokat.