Becsengettek a Bay Areaban

/ Hajdú Zsuzsanna /
hajdu.zsuzsanna képe
A San Franciscoi Magyar Iskola tanulóival, cserkészekkel és szüleikkel telt meg az udvar vasárnap délután a Portola Valleyben található Woodside Priory iskolában. Megkezdődött az új tanév, ami idén június 4-ig tart majd.

10 őrs 65 gyermeke várta cserkészruhában a hét utolsó napján, hogy a nyári szünet után újra magyar foglalkozásokon vehessen részt. A 77. sz. Béri Balogh Ádám fiú és a 43. sz. Losárdy Zsuzsanna leány Cserkészcsapat idén is sok új taggal bővült. A legkisebbek, az ovisok idén hatan vannak, ők még csak most ismerkedtek a cserkészet fogalmával, de a nagyobbak közé is mindig jelentkeznek új tagok- meséli Kelemen Ildikó cserkészvezető, aki szerint nagyon nagy az érdeklődés a magyar családok körében a foglalkozások iránt.

A cserkészek 4-6 fős őrsökbe tartoznak. A gyerekekkel képzett őrsvezetők foglalkoznak. Az őrsöket korcsoport szerint osztják be rajokba. Mindegyik rajnak van egy rajvezetője, akiket pedagógus is segít. Így nemcsak a gyermekek, hanem a vezetők is folyamatosan fejlődnek és hasznos tapasztalatot szerezhetnek.

Cserkészet egyébként 1969 óta működik San Francisco környékén. A csapat a Külföldi Magyar Cserkészszövetség tagja is. A kétheti foglalkozások célja, hogy a magyar nyelv és kultúra szeretetét kialakítsák és megőrizzék a gyerekekbe.

És nemcsak a cserkészet, de a Magyar Iskola pedagógusai is ezen fáradoznak hétről hétre, a cserkészettel párhuzamosan ugyanis a Magyar Iskola is megnyitotta kapuit a hétvégén. A Kollár Katalin vezette intézményben magyarul tanulnak írni, olvasni és számolni a gyerekek, a Katolikus Misszió jóvoltából. Idén 7 osztállyal, 73 tanulóval és 9 tanárral kezdték meg az évet.

Az intézményben tanterv alapján dolgoznak. A 4. életévet betöltött gyerekeket az ovi várja, amit idén tíz apróság kezdett el. A hat éves kortól gyerekeket váró iskolába pedig 5 új tanulót írattak be ettől az évtől a magyar gyökerekkel rendelkező családok.

Az iskolás korú gyerekek elsősorban a magyar történelemmel, földrajzzal és irodalommal foglalkoznak, és felkészítik őket az őrsvezetői vizsga letételére. A gyermekek osztályokba sorolásáról egy tanári bizottság dönt.

Mindkét szervezet azon dolgozik majd idén is, hogy minél  eredményesebb évet zárjanak, és hogy egyre több család csatlakozzon ehhez a közösséghez, elősegítve a magyar kultúra és hagyományok fennmaradását.