Bécs: Újév köszöntő a Pázmáneumban

/ Gál Anna Gertrúd /
gal.anna.gertrud képe
2020. január 6-án, Vízkereszt napján immár nyolcadik alkalommal rendezte meg szokásos Újévköszöntő koncertjét a bécsi Collegium Pázmáneum.
Újév köszöntő koncert a PázmáneumbanKorpás Éva énekesnőBalogh Kálmán cimbalomművészMadarász András gitár és billentyűs hangszerek

Az immár hagyománnyá vált koncert nem a híres újévi koncertekkel akar konkurálni, hanem a karácsonyi ünnepkörben, az újévben való találkozás örömét kínálja fel a hallgatóságnak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló előadókkal, igényes muzsikával hangolódhattak rá az érdeklődők Vízkereszt napján az újesztendőre Bécsben. „Ó, szép fényes hajnalcsillag” címmel népi karácsonyi dalokat adott elő Korpás Éva, Balogh Kálmán és Madarász András. A Pázmáneum díszterme megtelt a karácsonyi ünnepekről visszatért bécsi magyarokkal, valamint számos osztrák vendéggel is. Az este nagyszerű alkalom volt nemcsak a karácsony szépségében való elmélyülésre, hanem a nemzeti értékeinkre való rácsodálkozásra is.

A felvidéki Révkomáromból származó Korpás Éva énekesnő, szólista volt a Hajós Néptáncegyüttesnél, az Ifjú Szívek Táncegyüttesben, majd éveken keresztül dolgozott együtt a Tükrös Zenekarral. Számos díja közül a legrangosabbak a Fonogram-díj, a Népművészet Ifjú Mestere-díj, a Harmónia Zenei-díj három kategóriában is, valamint a Külhoni Magyarságért-díj.

Balogh Kálmán cimbalomművész fellépései mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén tanít. Külföldi turnéival bejárta az egész világot. Számos hangfelvétel és lemez tanúskodik kiemelkedő zenei tehetségéről és sokszínűségéről. A Népművészet Ifjú Mestere-díj mellett többek között az eMeRTon-, Kodály Zoltán, Az év zenésze, és a Magyar Örökség-díjat is megkapta, de mind közül a legrangosabb talán a Prima Primissima-díj, amelyet 2019. decemberében kapott meg.

Madarász András gitáron és billentyűs hangszereken játszó zenész. A Kor-Zár Együttes tagja, amely az elmúlt években megkapta a Harmónia Zenei-díjat és A Külhoni Magyarságért díjat is.

A közel másfél órás koncerten a Kárpát-medence különböző vidékeiről származó népi, adventi és karácsonyi dalokat adott elő a közönségnek a három kiváló zenész. Felvidéktől egészen a Moldváig bejártuk a magyarlakta területeket csendesebb és vidámabb hangvételű énekekkel. Az zenei műsor egyik csúcspontja mégis – úgy hiszem – az volt, amikor Balogh Kálmán cimbalomművész különleges szólóját hallgathattuk meg, amelynek végén percekig tartó tapssal hálálta meg a közönség virtuóz játékát. A sok karácsonyi dal között szerepelt egy „kakukktojás”, a Kodály Zoltán Zobor-vidéki gyűjtésének köszönhetően jól ismert „A csitári hegyek alatt” kezdetű ének, amelybe – a művésznő felhívására – a közönség is bekapcsolódott. Minden alkalommal megható látni és hallani azt, ahogyan a külföldön elő magyar testvéreink magyar népdalt énekelnek, érezni annak emelkedettségét, a lelki összetartozás otthonosságát. A műsor végén ismét kitartóan tapsolt a közönség, talán bízva a ráadásban, de még valószínűbb, hogy hálából a csodálatos zenéért. S bár ráadás végül nem volt, de az előadás után lehetőség adódott személyesen találkozni és beszélgetni a művészekkel, pezsgővel koccintani az újévre és magyaros finomságok mellett megosztani egymással élményeinket.