„Bartók és kortársai” címmel szervezett hangversenyt a Nemzetközi Bartók Béla Társaság a bécsi Pázmáneumba

/ Gál Anna Gertrúd /
gal.anna.gertrud képe
2019. október 17-én, csütörtökön este komolyzene kedvelőkkel telt meg a bécsi Pázmáneum díszterme.
Varga János rektor köszönti Ott Éva művésznőt és a közönségetOtt Éva zongoraművész, a Nemzetközi Bartók Béla Társaság alapítójaNagy Georgina énekesnőIllés Teréz énekesnőt Bencsik Erzsébet kísérte zongorán

Varga János rektor, mint anno maga is a Kodály módszeren nevelkedett zenekedvelő egyházi személy, aki Bartók és kortársai művészetének is nagy tisztelője, köszöntő szavaiban nagyra értékelte Ott Éva lelkiismeretes és elkötelezett munkáját, amelyet Bartók Béla és a magyar zenei művészet külföldi népszerűsítéséért tesz. Nevével egybeforr a Nemzetközi Bartók Béla Társaság létrejötte.

Az est kezdetén Ott Éva elmesélte a közönségnek, hogy zongoratanári pályája során szomorúan tapasztalta, hogy a fiatal generáció egyre kevésbé, vagy egyáltalán nem ismeri, s nem játssza Bartók Béla darabjait. Magyar zenészként elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy a zeneoktatásban Bartók Béla művei jelen legyenek. A híres zeneszerző különböző szintjeinek megfelelő darabjait jól lehet alkalmazni a zenetanulás során. Népdalfeldolgozásait pedig a gyerekek különösen is szokták szeretni. A Bécsben élő Ott Éva mindezek miatt alapította meg a Nemzetközi Bartók Béla Társaságot. Évente megrendezi a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt valamint egy zongora mesterkurzust, melyeknek célja az, hogy minél többen megismerjék Ausztriában Bartók műveit, illetve lehetőséget is teremt ezzel, hogy minél több tehetséges magyar zongorista mutatkozzon be Bécsben.

A Pázmáneumban tartott „Bartók és kortársai” című műsorban Bartók Béla művei mellett Kodály Zoltán, Lajtha László, Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Dohnányi Ernő művei közül hallgathatott meg darabokat a közönség. A fellépők között voltak egészen fiatal tehetségek is, akik az idei zongora mesterkurzus kiváló résztvevői voltak, például a főiskolát most kezdő Szabó Eszter, valamint Moser Barnabás (9) és Elias Keller (12), aki bravúrosan játszotta Bartók Allegro Barbaro-ját. Ott Éva és Bencsik Erzsébet pedig zongorán kísérte Illés Teréz és Nagy Georgina énekesnőket. Nemcsak a dísztermet, hanem a Pázmáneum egész épületét betöltötte a közel másfél órás órás gazdag és színes zenei program. A közönség kitartó tapssal köszönte meg a szép koncertet.

    

A hallgatóság lelkesedése joggal biztatást jelentett az előadóknak. Amint az este hangulata sugallta mindannyian kívánjuk, hogy Ott Éva áldozatos munkája gyümölcsöző legyen a felnövekvő generációkban, s a most hallott fiatal művészek is sikeresen folytassák a megkezdett munkát.