Barangolások Buffaloban

/ Fogarasi Rita Zsófia /
fogarasi.rita.zsofia2023 képe
A New York állambeli buffaloi barangolásom során kétszer is belebotlottam Kossuth Lajosba.

 

Természetesen nem személyesen, de a magyar szabadságharc szellemi vezére az amerikaiakra is nagy hatást gyakorolt. Bár miután jobban belegondolunk abba, hogy Amerika a szabadság földje, nem is olyan meglepő tény ez.

Kossuth Lajos emigrációba vonulása után, külföldön keresett támogatókat a magyar szabadságharc ügyéhez. Ahogy Angliában, úgy Amerikában is valóságos diadalmenet volt az útja. A szabadság eszményét éltető amerikai közvélemény rajongással fordult a magyar szabadság bajnokaként megjelenő Kossuth felé.

Egyik találkozásom Kossuth Lajos emlékművével pont azért történhetett meg, mert az 1852-es Niagara Falls-i látogatásának állított emléket. Bárki, aki kíváncsi rá a Niagara Egyetem főépülete mellett megtalálja Kossuth mellszobrát.

Egy másik sétám alatt Dél-Buffalonak vettem az irányt, ahol egy aprócska utca utca névtábláján akadt meg a szemem. Zöld háttéren, fehér betűkkel annyi állt KOSSUTH. Telefonomat előkapva, a Google térkép megerősítette, hogy most sétáltam végig a Kossuth Ave-en. Így történt meg a második váratlan találkozóm is Kossuth Lajossal Buffaloban.