Baden-Württemberg: ünnepi készülődés a Konzuli Magyar Iskolában

/ Tóth-Kainráth Noémi /
toth.kainrath.noemi képe
A decemberi hónap mozgalmasan telt a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola tanulói számára. A nyolc helyszínen működő iskola diákjai Mikulást váró és karácsonyi műsorokkal készültek az ünnepekre és néhány osztály karácsonyi képeslapokat alkotott.
A Mikulás LudwigsburgbanAdventi ünnepség LudwigsburgbanII. Karácsonyi csomagküldő játékKarácsonyi műsor Ludwigsburgban

Az iskola ugyanis idén is részt vett a Birminghami Magyar Tanoda által meghirdetett kezdeményezésben, melynek részeként a különböző országokban működő külföldi magyar iskolák bemutatkozó levelet írnak, valamint képeslapokat/ajándékokat készítenek és küldenek egymásnak. A ludwigsburgi tanulók Milánóba, a stuttgartiak Bolognába küldtek meglepetéseket.

Ludwigsburgba december 2-án érkezett meg a Télapó a krampusszal. Az óvodás és iskolaelőkészítős csoportot a tanítási idő alatt látogatta meg, a nagyobb korosztály pedig a tanítási idő után találkozhatott vele. Miután a gyerekek énekléssel köszöntötték a Mikulást, egyesével megkapták az ajándékaikat. Az ajándék átadását az tette személyessé, hogy a mindentudó Télapó megjegyzéseket intézett a gyerekekhez arra vonatkozóan, hogy milyen jó tulajdonságaik és szokásaik vannak és milyen tevékenységeket csinálnak szívesen a szabadidejükben.
Az adventi ünnepséget december 9-én tartották a helyszínen, melyben az iskolacsoport mind a hat osztálya és az óvodások is kisebb-nagyobb részt vállaltak. Az ünnepséget a Pásztorok, pásztorok című dal nyitotta meg, amit a gyerekek közösen énekeltek el. A dal alatt bevonultak a műsor főszereplői akik a második és harmadik osztályból kerültek ki. A fiúk pásztoroknak öltöztek, míg a lányok angyaloknak. Természetesen középen foglalt helyet Mária és József, akik fölött a Betlehemi csillag ragyogott. Megérkezett a három király is. A szereplők előadták József Attila: Betlehemi királyok című versét. A jelenet a betlehemezés népszokásának meghitt játékosságát idézte. A három király üdvözölte a kis Jézust és átadták ajándékaikat. A jelenet után az egyik kislány hegedűn előadta a Télapó itt van című dalt, majd néhányan elszavalták Szabó Lőrinc: Esik a hó! című versét.
Az előadás a Kiskarácsony, nagykarácsony című dal közös éneklésével zárult.
A műsor után a szülők ajándékokkal lepték meg a pedagógusokat, megköszönve nekik az elmúlt hónapok munkáját. Az utolsó tanítási napot egy közös adventi falatozás zárta.