Az innsbrucki cserkészek négy díjat nyertek a Chesteri Tanoda rajzpályázatán

/ Varga Gabriella /
varga.gabriella képe
A Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda 2017 januárjában a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rajzpályázatot hirdetett külföldön élő magyar gyerekek részére "Amikor a magyar himnuszt hallgattam…" címmel. Az Innsbrucki 79. sz. Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat túl azon, hogy a kicsik és nagyobbak kategóriájában előkelő helyezéseket ért el, különdíjat is nyert mint a legtöbb (tizennyolc) rajzzal pályázó csoport.
A rajzpályázat felhívásainnsbrucki cserkészcsapatAz innsbrucki 79. sz. Dr. Kozma György SJ CserkészcsapatChesterből csomag érkezett!

„Rajzold le azt a helyet, alkalmat vagy eseményt, amikor a magyar himnuszt hallgattad; kik voltak körülötted, mikor történt, milyen hangulatban voltál vagy éppen énekelted-e” – állt a felhívásban, amelyre bármilyen: vízfesték, tempera, ceruza, ragasztás vagy vegyes technikával készült alkotásokat vártak, három kategóriában: 5–8 év, 9–12 év és 13–16 év.

A pályázat kiírói azt kérték a gyerekektől, hogy miután elkészítették A4-es méretű rajzaikat, fényképezzék le vagy szüleik segítségével szkenneljék be, majd 2017. január 22. éjfélig küldjék el e-mailen a megadott címre, nevük, életkoruk, szüleik elérhetősége és az alkotás címének feltüntetése mellett. A pályázaton 5–16 éves korú, külföldön élő magyar gyermekek vehettek részt saját munkájukkal.

A műveket elbíráló zsűri tagja volt Kádárné Szász Hilda tanítónő, a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda vezetője, a Chesteri Magyar Közösség elnöke; Szabó Ágnes tanár, író, a Chesteri Magyar Közösség Kőrösi Csoma Sándor-ösztöndíjasa; valamint Arányi Nóra festőművész Magyarországról.

Az eredményekről e-mailben értesítettek minden pályázót 2017. január 31-én, a díjakat pedig ezt követően postán küldték el a nyerteseknek.

Öt országból (Nagy-Britannia, Amerikai Egyesült Államok, Németország, Svájc és Ausztria) összesen negyvenhárom pályamunka érkezett.

Az innsbrucki gyermekek és fiatalok méltán lehetnek büszkék elért eredményeikre: a 7 éves Csonka Gréta a legkisebbek kategóriájában második, a 14 éves Antal Dezső a legnagyobbak csoportjában szintén második, míg a 13 éves Horváth Bence ugyanitt harmadik helyezést ért el. Ajándékcsomagjaikban oklevél, kifestő, színező és névre szóló, a saját rajzukat is ábrázoló könyvjelző szerepelt. Mint a legtöbb – tizennyolc – munkával jelentkező csoport pedig a 79. sz. Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat különdíjat nyert: az ezt igazoló oklevél mellé minden pályázó eltehette emlékbe az említett, személyre szabott könyvjelzőt is.
 
Az 5–8 évesek kategóriájának eredménye (ide 7 pályamunka érkezett):
1. hely: Olivér Swift, 8 éves (Ewloe, UK)
2. hely: Csonka Gréta, 7 éves (Innsbruck, Ausztria)
3. hely: Varga Attila 6 éves (Los Angeles, USA)
 
  

Csonka Gréta, munkája és nyereménye

A 9–12 évesek kategóriájának eredménye (ide 24 pályamunka érkezett):
1. hely: Nikolasz Tsarouchas, 11 éves (Cardiff, UK)
2. hely: Michel Carmine, 9 éves (Frankfurt, Németország)
3. hely: Szeder Sophie, 10 éves (Los Angeles, USA)
3. hely: Green Olivia, 10 éves (Garfield, USA)
3. hely: Kozma Eszter Réka, 11 éves (Köln, Németország)
3. hely: Grin Loris, 11 éves (Morges, Svájc)
 
A 13–16 évesek kategóriájának eredménye (ide 12 pályamunka érkezett):
1. hely: Izing Flóra Anna, 13 éves (Telford, UK)
2. hely: Antal Dezső, 14 éves (Innsbruck, Ausztria)
3. hely: Horváth Bence, 13 éves (Innsbruck, Ausztria)
 
  

Antal Dezső, munkája és nyereménye

 

  

Horváth Bence, munkája és nyereménye

A legtöbb rajzzal pályázók (18 rajz) részére Különdíj:
Az Innsbrucki Magyar 79. sz. Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapatnak

  
 

A cserkészcsapat vezetője, Schenk Angyalka a Kőrösi Csoma Sándor Programnak elmondta: azért tartotta fontosnak, hogy az AÚCS – Adventi Út Cserkészeknek mozgalomba és a Birminghami Magyar Tanoda karácsonyi ajándékküldő játékába való bekapcsolódás után a Szóló Szőlő Chesteri Magyar Tanoda himnusz-rajzpályázatán is részt vegyenek, mert mindezek által kapcsolatba kerülnek más külföldi magyar ifjúsági csoportokkal, intézményekkel, iskolákkal. „Ennek következményeként Tirol határain túl is hallanak arról, hogy Innsbruckban is vannak magyar cserkészek, akik a táborozások és természetjárás mellett a magyarságuk ápolásával is foglalkoznak” – fogalmazott Schenk Angyalka. Elmondta azt is: a cserkészfoglalkozásokon a gyerekek és fiatalok magyar történelmet, földrajzot, irodalmat, nyelvtant, néprajzot, népzenét és néptáncot is tanulnak, és a vezetők a kiscserkészek, cserkészek jellemnevelésével is törődnek. „Ezt a sokoldalúságunkat szeretnénk a pályázatokon való részvétellel is bemutatni, hírül adni” – tette hozzá a cserkészvezető.

Schenk Angyalka cserkészvezető

Gratulálunk az aktivitáshoz és az elért eredményekhez a teljes csapatnak! S már hegyezzük ceruzánkat, hogy nemsokára ismét beszámolhassunk újabb sikereikről… mert valahogy az az érzésünk, hogy erre nem kell túl sokáig várnunk…