Az ausztrál rádió magyar adása

/ Csordás Mária Emőke /
csordas.maria képe
Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy meghívást kaptam a 4 EB rádió magyar nyelvű elő adásába. Megoszthattam az első benyomásaimat Ausztráliáról, a kedves fogadtatásról a magyar közösség részéről.

Az ausztrál 4EB Rádiót 40 évvel ezelőtt hozták létre azzal a céllal, hogy a kisebb-nagyobb közösségek az egyes rádióműsorokat anyanyelvükön hallgathassák. Brisbane nyugati részén (West End), nagyon szerény körülmények között kezdte meg működését: az első adást egy görög pékség felett lévő, mindössze egy helyiségből álló kis stúdióból sugározták. A rádió mára az egyik legsikeresebb etnikai rádióállomás és valószínűleg az egyik legjobb közösségi műsorszolgáltató Ausztráliában. Eleinte csak délután 4-től este 8-ig sugároztak rádióadást 20 nemzetiség számára, napjainkban 50 nyelven készül rádióműsor a nap 24 órájában. A 70-es és 80-as években a 4EB rádió volt a helyi közösségek elsődleges információforrása. Jelenleg a rádióállomás heti két alkalommal sugároz magyar adást: hétfőn reggel és csütörtök délben. Az adás interneten visszahallgatható. A rádió költségeit a tagok biztosítják a tagdíj befizetésével.  

A rádió a kerek évforduló alkalmából születésnapi ünnepséget rendezett a székházában. Az ünnepségen a magyar közösség is képviseltette magát. Magyar ízekkel: túrós palacsintával, pogácsával készültek a műsorvezetők, akiknek hálás köszönettel tartozunk az odaadó munkájukért és további sok sikert kívánunk nekik és a szerkesztőség többi tagjainak is.