Augusztus 20-i ünnepség Aucklandben

/ Biró Márton /
biro.marton képe
Az augusztus 20-i ünnepség Magyarország hivatalos állami ünnepe, mely megemlékezés I. István királyunkról, az államalapításról, illetve az aratás végét is ezen a napon ünnepeljük. Az Új-Zéland-i közösségek színes műsorokkal várták az érdeklődőket.

Az augusztus 20-i ünnepség Aucklandban az egyik legnagyobb magyar tömeget vonzó esemény. Ez idén is így volt, a klubház szinte teljesen megtelt a magyar programokra és ételekre kíváncsi emberekkel. Az ünnep gyerekfoglalkozással kezdődött. A gyerekek egy Jankovics Marcell által rajzolt, Szent Istvánról szóló mesét néztek meg, majd megbeszéltük a látottakat. Ez alapján rajzokat és üzeneteket gyártottak színes papírok, tollak, zsírkréták segítségével és jelképesen elküldtük őket héliumos lufival az anyaországba. Miután mindenki elengedte az üzenetét, a program az ünnepi műsorral folytatódott.

A műsor nagyon színes volt. Először Bánfalvi Kerubina ajándékozott meg minket egy magyar népdallal, majd jött a táncos blokk. A táncos blokk közös ének tanulással kezdődött, hogy a közönséget közelebb hozzuk az előadókhoz, a műsorhoz. A Nebuló Táncegyüttes szólista párjának produkciójában Nagy Dóra és Csizmadia Ákos somogyi csárdás és ugrós táncokat mutattak be. A következő műsorszámot szintén Ákos adta elő az édesapjával, Csizmadia Attilával. Az apa-fia tánc vastapsot kapott. Ők somogyi kanásztáncot adtak elő. Ez után Lázár Anna Dóra és jómagam szatmári táncokkal folytattuk a műsort. Végül a Csárdás Táncegyüttes "Szatmári Etüdök" címmel mutatta meg az eddig tanultakat. 
A új kenyér szentelése után az ünnepi vacsorával zárult a nap. A résztvevők egy színes programmal teli nap után mosollyal az arcukon mentek haza, és hálásak voltak amiért a helyi közösség ilyen színvonalas produkciókkal tudta elkápráztatni őket. A büszke szülők, nagyszülők és barátok lelkes jelenléte teljessé tette az ünnepet.