Augusztus 20. Montevideóban

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea2023 képe
Augusztus 20-án ünnepeljük az államalapítást, Szent István királyt, de ma van az Új Kenyér ünnepe is.
CsoportképTulipán és Hóvirág csoportÜnnepi vacsoraTündérkert csoport lányai

Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. (Szent) István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik – Magyarország fő védőszentjének tiszteletére tartott – főünnepe.

Az állami ünnepet gyakorlatilag Magyarország minden településén megtartják. Ezen kívül a szórvány és a diaszpóra magyar közösségek is ünneplik ezt a napot, ki-ki a maga módján. Kanadában voltam ösztöndíjas, ott például ebben az évben egy Calgaryhoz közeli farmon tartottak egy ünnepi megemlékezést, melyet egy hagyományos disznótoros evés-ivással zártak. Most Montevideóban vagyok ösztöndíjas.

Ez az ünnep nagyon fontos az itteni magyarok életében, melynek én is részese lehettem. Augusztus 19-én volt az ünnepi rendezvény. Júliustól erre a napra készült mind az öt néptánccsoport, hiszen ekkor szoktak bemutatásra kerülni a régi és új tánckoreográfiák. A heti fix próbákon kívül plusz próbákat is tartottunk, hogy a régi táncosokkal együtt tudjunk készülni, akik vállalták az ünnepi szereplést.

Rengeteget „dolgoztunk” és csodálatos táncműsort láthatott a közönség. Az óvodások gyermekjátékfűzéssel, népi gyermektánccal készültek. Az iskolás csoport moldvai tánckoreográfiát mutatott be. A Tündérkert csoport kalotaszegi, mezőségi, szilágysági, felcsíki, örkői, bonchidai táncokat táncolt. A Mákvirág csoport szatmári tánckoreográfiával és mezőségi improvizációval lepte meg a közönséget.

Előző nap már szépen berendeztük a Magyar Otthont, ahol tartottuk a programot. Az ünnepi beszéd, megnyitó után került sor az új kenyér megszentelésére. Ez után következett a táncos műsor, melyet ünnepi vacsora követett: hortobágyi húsos palacsinta és zserbó, illetve magyar borok kóstolása. Végül egy fergeteges, nagyon jó hangulatú táncos éjszaka koronázta meg az augusztus 20-ai ünnepet.