Augusztus 20. Jaraguá do Sul-ban

/ Tarcsa Kitti /
tarcsa.kitti képe
Jaraguá do Sul-ban kicsit korábban, augusztus 16-án a Szent István templomban misével kezdődött az ünneplés.
Szent István templomTemplomi miseA prezentáció kezdeteBudapest bemutatása

A mise hagyományosan portugál nyelvű volt. A többi évhez képest azonban újdonság volt az ünneplő közönségnek, hogy a helyi magyar közösség elnöke, Alfredo da Silva Pinter pódiumra állt és beszédet tartott. Személyes történtekkel próbált a jelenlévőkhöz szólni, így megosztotta többek között, hogy dédszülei szintén segédkeztek az építési munkálatokban, ezzel próbált rávilágítani, hogy számára milyen fontos a magyar hagyományok őrzése.

Az elnök emellett részletesen és érdekfeszítően beszélt Magyarországról egy hangulatos képekkel színezett prezentáció keretén belül. Láthattunk számos képet többek között Veszprémről, a tihanyi levendula mezőkről, az esztergomi bazilikáról és természetesen Budapestről is. Sokszor magyar szavak is elhangzottak, mint például: palacsinta, gémeskút. Ezeket többször is elismételte, tanítva ezzel pár új kifejezést a kíváncsi hallgatóságnak.

A jó hangulatban telt bemutató után közös himnuszéneklést követően a templom alelnöke külön megköszönte a KCSP-s részvételt és hogy országunk minden évben egy-egy ösztöndíjassal segít a városnak. Végül ünnepi vacsorán vehettünk részt a díszteremben. A hosszú, megterített asztalokon rengeteg étel és desszert fogadta a vendégeket. Ezek közül a Szent István képével díszített ünnepi torta már messziről szembetűnő volt, de rétes is volt a felkínált desszertek között. Vacsora közbeni kellemes társalgással zárult a helyi megemlékezés.