Augusztus 20-a Buenos Airesben

/ Dr. Heka Dária Zsuzsanna /
heka.daria.zsuzsanna képe
Egész napos program államalapításunk ünnepe alkalmából.
 
A dél-amerikai kontinens egyik legaktívabb magyar közössége, a Buenos Aires-i magyarok egész napos, változatos programmal készültek az ünnepre. Az esemény helyszíne az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének székháza, ismertebb nevén a Mindszentynum volt. Az ünnepség délben, a hagyományos Szent István-napi misével kezdődött. A spanyol nyelvű istentiszteletet a Coral Hungária kísérte Kodály Zoltán erre az alkalomra szerzett miséjének előadásával. A helyi magyarok az ünnep alkalmából egy kézzel faragott, fából készített,  a Szent István koronáján szereplő kereszt mását kapták ajándékba, amelyet a mise alatt, az új kenyérrel együtt a miséző pap megszentelt.
 
Augusztus 20-ra készülve, a  Mindszentynum kapolnájából az ebédlőbe vezető folyosó falaira Szent László királyunkat bemutató kiállítás képeit helyeztük ki a látogatóknak. Hiszen idén Szent László Emlékévet is ünneplünk, Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. A kiállítás képeit, a Buenos Aires-i Szent László Iskola biztosította, ahol az előző hónapban szintén látható volt a képsorozat. A misét követően közös ebéd következett.  Az ünnepi menü székelykáposztából és dobos tortából állt.
 
Ám itt még nem volt vége a rendezvényeknek. Egy emelettel feljebb, már javában zajlottak az előkészületek és a próbák az este hat órai megemlékezésre. A Postales, vagyis képeslapok című előadás témája: az országban működő magyar intézmények és tevékenységeik. A közel harminc, Argentínában működő intézményt, egyesületet és szervezetet bemutató műsor alatt minden szerveződés röviden bemutatkozott, ismertette történetét, alapításának körülményeit, fő működési területét és jövőbeli céljait. A könyvtártól kezdve a kórusokon, tánccsoportokon, sport és művészeti szerveződéseken át a Cserkészetig, Magyar Iskoláig, és elsősorban az összes magyar intézmény munkáját összefogó AMISZ-ig (Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége), hogy csak néhányat említsek, minden egyes szervezetnek lehetősége volt ismertetni tevékenységét egy-egy megbízott képviselőjével. Nem csak buenos airesiak, hanem vidéki szervezetek is képviselve voltak, úgy mint például Chaco, Córdoba, vagy Santa Fe. A rendezvény célja, az intézmények közötti kötelék mélyítése és a kapcsolattartás, innen a frappáns képeslapok cím, némi iróniával, hiszen a mai világban a képeslapokat már felváltották az e-mailek, közösségi oldalak, és az internetes kommunikáció dominál.
 
A falakon a szervezetek múltját bemutató plakátok voltak láthatóak. További látványelemként Budapest és Buenos Aires jellegzetes helyszíneit és épületeit szemléltető festmények díszítették a termet. Az előadás végén a néhány órával korábban felszentelt kenyeret körbe adtuk, hogy mindenki törhessen magának egy apró darabot. A kijáratnál pedig mézeskalácsot, lekvárokat, befőtteket és további különlegességeket lehetett vásárolni.