Átadták a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Dr. K. Lengyel Zsoltnak

Kettős ünnep Magyarország Müncheni Főkonzulátusán

/ Péter Ágnes /
peter.agnes képe
Kettős ünnepet tartottak októberben Magyarország Müncheni Főkonzulátusán: megemlékeztek az 1956-os október 23-i forradalom történéseiről, illetve megünnepelték a Müncheni Magyar Intézet Egyesület megalapításának 60. évfordulóját. Ez alkalomból átadták az Áder János köztársasági elnök által még 2020-ban adományozott kitüntetést - a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét - Dr. habil. K. Lengyel Zsoltnak.
Melanie Huml, Dr. K. Lengyel Zsolt és Tordai-Lejkó Gábor Magyarország Müncheni Főkonzulátusán

Az 1956-os október 23-i forradalom emlékére szervezték az ünnepséget Magyarország Müncheni Főkonzulátusán, ahol a Müncheni Magyar Intézet Egyesület megalapításának 60. évfordulóját is megünnepelték.

A Müncheni Magyar Intézet Egyesület 1962-ben alakult, és fontos szerepe van a németországi magyar kulturális életben, hiszen magyar nyelvoktatást, kétnyelvű egyetemi oktatást és diaszpóra-kutatást, könyvtár és hagyatéktár-fejlesztést, illetve kulturális rendezvényszervezést is végez.

A Müncheni Magyar Intézet Egyesületnek Dr. habil. K. Lengyel Zsolt 1982-ben lett a munkatársa, 1998-tól ő vezeti, és a Regensburgi Egyetem Hungaricum-Magyar Intézetének 2015. évi megalapításától ügyvezető igazgatója. A müncheni megemlékezésen Tordai-Lejkó Gábor főkonzul adta át az Áder János köztársasági elnök által még 2020-ban adományozott kitüntetést, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Dr. K. Lengyel Zsoltnak, elismerésként a hungarológia tudományterületén elért eredményeiért, illetve a magyar mint származásnyelv oktatásának bajorországi szervezése érdekében végzett munkájáért. Az ünnepségen részt vett Melanie Huml bajor Európa-ügyi miniszter asszony is.