Aratóbál Brisbane-ben

/ Csordás Mária Emőke /
csordas.maria képe
Minden év július első felében aratóbált szervez a Brisbane-i Magyar Ház Marsdenben. Idén július 13-án, szombat este volt az ünnepség.

A hagyományőrző eseménnyel a termés learatását és az aratás végét ünnepelték egykor az aratók. Brisbane-ben az aratóbálnak több évtizedes hagyománya van annak ellenére, hogy nyár csak az anyaországban van ilyenkor, itt pedig éppen kezdetét vette a tél. Ez az anyaországi ünnep viszont kiváló alkalom a közös mulatságra, vigadalomra itt is. Lélekben a résztvevők osztoznak a hazaiak őrömén, a jó termés okán.

Az itteni ünnepséget Kovács Lőrinc református lelkész nyitotta meg. Régi szokás szerint megszentelte a búzakalásszal és csodaszép nemzeti színű szalaggal díszített kenyeret. A kenyérből minden vendég szimbolikusan kapott egy falatot.  Az asztalokat az aratók egykori hagyományos tápláléka dísztette: szalonna és friss hagyma. 

Kovács Lőrinc református lelkipásztor, tiszteletbeli konzul ünnepi beszéde végén imát mondott szeretett hazánkért, majd közösen elénekeltük a Magyar és a Székely himnuszt. 

Eközben a Magyar Ház konyhájában elkészültek a legfinomabb magyar ételek: a hagyományos töltött káposzta, sült kolbász, rántott hús, sült oldalas. A mulatság tánccal folytatódott mindenki örömére. A szervezők tombolával tarkították a rendezvényt. Sipos Ildikó, a Magyar Egyesület Ausztráliai Magyarok Szövetségének alelnöke saját készítésű virágcsokorral járult hozzá a nyereményhez. Az így befolyt összeg a Brisbane-i Magyar Ház támogatását segíti.

E szép eseményre minden résztvevő magyar népviseletbe öltözött, ami jól illett a vidám hangulathoz, de egyben hangsúlyozta azt a tényt is, hogy a magyar haza hagyományait megőrizhetjük bárhol a világon.