Arany János-est Ottawában

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
Kovács Ákos, Kossuth-díjas énekes zenei pályafutását röviden szüneteltetve 2017-ben az Arany János-emlékévhez kapcsolódóan versmondó színészként járja a világ magyar közösségeit, ahol nívós előadások keretében ünnepelhetjük egyik legnagyobb magyar költőnket. Október 29-én az ottawai Magyar Ház vendége volt.
plakat.jpgkovacs_akos.jpgaz_eloadas_tartalma.jpg

Nagy létszámú nézősereggel és izgatottan vártuk Kovács Ákos előadását. Tóth Péter versmondó korábbi ottawai előadásának egy részében megemlékezett Arany János munkásságáról. Nagyon érdekes volt számomra összehasonlítani ennek a két kitűnő művésznek az előadásait: Tóth Péter a balladák, versek szavalása mellett mint személyt, emberi jellemet próbálta hozzánk közelebb hozni Arany János személyiségét. Kovács Ákos műsorában pedig egy kiválóan megszerkesztett színházi előadás keretében hallhattuk vissza költőnk ismert műveit. Azt gondolom, hogy a két előadás teljes mértékben kiegészítette egymást és mind a kettő más-más hatást váltott ki a közönségből.

Kovács Ákos tolmácsolásában többek között a következő remekműveket élvezhettük: Híd-avatás, Ágnes asszony, A fülemile, Tengeri-hántás, Vörös Rébék, A walesi bárdok.

Az előadás nagy sikert aratott, több percen keresztül állva tapsolta a művészt közönsége. Az est végén személyesen is kifejezhettük gratulációnkat, köszönetünket az előadónak, aki hálásan fogadta az ottawai közönség vendégszeretetét.