Arany-estekkel emlékeztek 1956-ra Kölnben és környékén

Ötszáz, bizony, dalolva ment / Lángsírba velszi bárd

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
2017. október 20. és 22. között Düsseldorfban, Luxemburgban és Kölnben Arany János verses est került megrendezésre az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Két fiatal színész, Bohoczki Sára és Farkas Ádám előadásában hallgathattuk meg az Arany János életéről és műveiről szóló irodalmi estet, Mustos Edit furulya és fuvola kíséretével.
Bohoczki Sára és Farkas Ádám (Fotó:Pásztor Edina)A düsseldorfi előadásNézőseregVastaps a művészeknek

Összesen körülbelül 130-an vettek részt a Jubileumi Arany János emlékévhez kapcsolódó műsorokon a három fent nevezett városban. A program időpontja is különlegesnek mondható. Egyrészt azért, mert Kölnben az 1956-os forradalom és szabadságharc ünneplésével is összefonódott az előadás, így a kölni emlékkereszt megkoszorúzása és az ünnepi szentmise után került sor rá, másrészt mert Arany János 135 évvel ezelőtt éppen október 22-én hunyt el.

 

Az előadások Lukács József atya, illetve Szegner Balázs főkonzul bevezetőjét követően kezdődtek el. Arany életének főbb eseményeivel párhuzamosan hangzottak el a versek, melyek közül kiemelt szerepet kaptak a balladák. A bűntudat, a bosszú, a féltékenység és a halálvágy érzékletes bemutatása által elidőzhettünk az emberi lélek mélységeiben. Ahogy a költő életét is megpróbáltatások és veszteségek kísérték, a versek nagy része is nyomasztó légkört alakított ki a nézőtéren, csak egy-egy humorosabb alkotás (amilyen például a Pázmán lovag) oldotta az amúgy pattanásig feszülő hangulatot. A versek közötti pihenőt ismét zene segítette, a furulya- és fuvolaszó olykor gyógyírként hatott, olykor viszont a fájdalmas strófák még fájdalmasabb visszhangjaként sírt fel.

A magyarsághoz való hűségről szóló Szondi két apródját és A walesi bárdokat vagy éppen a nép elnyomásáról szóló Zách Klárát a nemzeti ünnepet ülve kifejezetten megindító volt végighallgatni, valahogy a hideg futkosott az ember hátán... És ki tudja, mi hangzott volna még el, ha Arany János ott lett volna 1956-ban?

Köszönet az előadóknak, köszönet a szervezőknek és támogatóknak, köszönet Arany Jánosnak és legfőképpen köszönet az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek!