Apák napja Brisbane-ben

/ Róth Judit /
roth.judit képe
Az itt töltött eddigi három hónapom alatt megfigyeltem, hogy a lángosnak különös jelentősége van a Brisbane-i magyarok számára: nem múlhat el nagyobb esemény anélkül, hogy ne kerülne lángos az asztalra. Így volt ez a szeptember 3-i apák napján is, bár azon a vasárnapon a gyerekek fellépése, a vers, a tánc és a körjátékok, meg persze az apukák voltak a főszereplők.
VersNéptáncKörjátékMoldvai tánc

Augusztus utolsó hetei próbákkal és nagy izgalmakkal teltek: a gyerekekkel apák napjára készültünk. A Brisbane-i Magyar Iskolában már augusztus elején megkezdtük az előkészületeket, a korábban tanult magyar körjátékokat játszottuk-gyakoroltuk, emellett saját készítésű ajándékokat is alkottunk. A tervezett előadáshoz a Magyar Ház vasárnapi iskolája is társult, így a hetek az ottani gyerekekkel is a körjátékok jegyében teltek. A közös fellépéshez a Tulipán Tánccsoport is csatlakozott, így a népi játékok táncpróbákkal egészültek ki.

Szeptember harmadika, apák napja is eseménydúsan telt: miközben a helyszínen zajlottak az előkészületek, megtartottuk a szokásos heti magyarórát a gyerekeknek, majd a főpróba következett, ahol mindkét iskola és a tánccsoport tagjai egyszerre vettek részt.

A műsor egy rövid apák napi verssel kezdődött, ami mind szövegének, mind a lányok előadásmódjának köszönhetően osztatlan sikert aratott. A szavalást a Tulipán Tánccsoport fellépése követte, majd a körjátékok következtek, végül egy páros táncot mutattunk be a gyerekekkel, a moldvai kecskést. A fellépés meglepetéssel zárult: minden gyerek felhozta szüleit a táncparkettre, akikkel - a gyorsan tanulható tánclépéseknek köszönhetően - együtt tudták eljárni a táncot.

A nap további része kellemes hangulatban, sok nevetéssel, tánccal és tombolával telt, végül a gyerekek megkapták a jól megérdemelt lángost is.