Apák napja

/ Cseke-Császár Dóra /
cseke.csaszar.dora képe
A világ számos helyén ünneplik az Apák napját. Magyarországon, június utolsó vasárnapjára esik, Ausztráliában pedig szeptember első vasárnapján ünneplik e jeles napot.
AN4AN1AN3AN2

Számomra a szeptember első hétvégéje elég sűrűre sikeredett, ugyanis szerencsém volt a másik két ösztöndíjas csoportjának az ünnepségén részt venni, valahol segíteni is. Szeptember 2-án este a Magyar Kultúr Körben tartottunk egy vacsorát és apák napi műsort, melyet az iskolások és a táncosok adtak elő. Szeptember 4-én, vasárnap pedig a Bocskai központban tartandó egész napos programon jelentem meg, melyen nagyon jól éreztem magam.

Melbourne-ben a cserkészeknél szeptember 3-án, szombaton tartottuk meg az ünnepséget egy finom ebéd és tombola sorsolás kíséretében.

Ahogy itt ilyenkor lenni szokott, a kedves szülők a konyhában és a szervezésben segédkeztek. A gyerekek pedig a terem berendezéséért, és persze a kiváló hangulatért voltak felelősek. Délután 2 órakor bele is kezdtünk a finom magyaros ebédbe, melyet a szülők által készített különleges süteményekkel fejeztünk be.

Fél 4-kor kezdetét vette a műsor, a jó hangulat. Egyszerre masíroztunk be a kialakított kis színpadra, ahol mint műsorvezető köszöntöttem az itt megjelent apukákat, nagypapákat és az összes kedves vendéget. Igyekeztünk úgy összeállítani a produkciókat, hogy érdekes és színes legyen. A csoportok repertoárjában lévő, hozzájuk közel álló énekeket adtuk elő. Volt amelyiket különböző játékos mozgások keretében énekeltük, melybe a közönséget is bele tudtuk vonni. A nagyok közül páran verseket is adtak elő.
A cserkészeknél, már-már hagyománnyá vált, hogy ilyenkor tartanak egy kis mókát, melybe az apukákat is természetesen belevonják. Elsőként a lányok vetélkedtek az apukájukkal, a tét az volt: ha a lányok veszítenek, akkor egy hétig mosogatnak. A játék „nehézre” sikeredett, és az összes apuka elvesztette a játékot, így a gyerekek megúszták a házimunkát. A fiúk ezzel ellentétben az apukákat versenyeztették egymással, az első melbournei Apa Olimpia keretében. Magam részéről, nagyon élveztem mind a két mókát, és ahogy láttam a közönség összes korosztálya is jól szórakozott. Ezután kisorsoltuk a tombolát, a gyerekek odaadták az ajándékokat, melyeket a foglalkozásokon készítettünk, majd szép lassan véget ért a mókás és vidám délután.