Apák napi Jótékonysági Hangverseny a torontói Magyar Diaszpóra Missziós Központban

Sok-sok zenével zártuk az idei tanévet, „…mert a zene az kell…”

/ Guncz Nóra /
guncz.nora képe
Elérkeztünk a 2023-24-es tanév végéhez. Itt az idő, hogy a tanulók megmutassák, mit tanultak idén. Mindemellett az édesapákat, nagyapákat, keresztapákat se feledjük, hiszen június 2. vasárnapján őket is köszöntjük szeretettel. Mi is lehetne szebb ajándék, mint kétórányi tömény muzsikaszó!
Jotekonysagi hvJotekonysagi hvJotekonysagi hvJotekonysagi hv

A nagyszabású Toronto HungaroFest után meglehetősen sűrű,  izgalmas programokkal folytatódott a június hónap. Június 9-én, vasárnap, egy „Apák napi jótékonysági hangversenyt” tartottunk  a Magyar Diaszpóra Missziós Központban  Torontóban, amely egyben az évzáró koncertje is volt a múlt év októberében indult Kodály Zeneiskolának.

A félnapos program a 11 órakor kezdődő Istentisztelettel indult az Első Magyar Református Egyház templomában. Az Istentiszteletet a református gyülekezet lelkipásztora, Vass Zoltán celebrálta. Prédikációjában az édesapák családban betöltött szerepét hangsúlyozta, ill. a mennyei atya jelenlétének fontosságát a földi életünk során.

Az istentiszteletet szeretetvendégség követte, amely során a jelenlévőket a gyülekezet női tagjai látták el finomabbnál finomabb ételekkel. Húsok, köretek, saláták, sütemények és kávé fogadta a koncertre várakozókat. Ez idő alatt folyamatosan érkezett a hangverseny iránt érdeklődő népes publikum.

Délután fél 2-kor kezdődött maga a zenei program, amelynek én voltam a házigazdája. A program technikai részét Sente Livia, a Kodály Zeneiskola marketing menedzsere végezte teljes odaadással és profizmussal.

A koncertet Vass Zoltán ünnepi köszöntővel nyitotta meg, amelynek során elmesélte a Kodály Zeneiskola alapötletét, majd annak kivitelezését, megalakulásának létrejöttét. A zeneiskola partnerintézményét, Magyarország Torontói Főkonzulátusát, Markocsány Gábor, közösségi szakdiplomata képviselte. Markocsány Gábor beszédében kifejezte, hogy milyen fontos kulturális örökséget, egy hungarikumot ápol, és próbál bemutatni, terjeszteni a Kodály Zeneiskola Kanadában mind a magyar diszpóra tagjai, mind pedig a kanadai állampolgárok számára.

A beszédeket követően a Kodály Zeneiskola tanulói, három korcsoportban, mutatták be a tanév során szerezett zenei tudásukat. A gyermekek bemutatójához csatlakozott a református gyülekezet női kara, akik egy közös dalt adtak elő a kis nebulókkal együtt. A zeneiskola hallgatóinak előadását egy zenei kronológia alapján összeállított műsorrend követte. Kezdve J.S. Bach orgona muzsikájától W.A. Mozart fuvola darabján keresztül a Romantika neves alakjain át mint Mendelssohn, Chopin, átfordulva az impresszionizmus színkavalkádjába, a XX. századi műveken tova egészen a kortársakig.

Fellépők voltak:

Myriam Blardone – hegedű, zongora, hárfa, ének; Lynn Ikeda – fuvola; Iris Krizmanic – ének; Dora Krizmanic – zongora; Melissa és Stefanie Yao – harsona; Oláh Imre – orgona, zongora; Szigeti Máté – fuvola; Tóth Bettina – hárfa, valamint a KCSP ösztöndíjasok közül: Dancs Anna – hegedű, ének; Eck Bence Balázs – gitár, ének; Tifán Sára – ének, Guncz Nóra – ének, zongora

A hangverseny zárószámaként elhangzott „A zene az kell” című dal a „Valahol Európában” c. musicalből, amelyben a Kodály Zeneiskola tanulói, a református gyülekezet női kara és a KCSP ösztöndíjasok együtt énekeltek a zene fontosságáról az emberek életében. A felfokozott hangulat egy közös éneklésbe torkollott, amely során a közönség bevonásával mindenki együtt, önfeledten énekelte a „Tavaszi Szél” c. „népi himnuszunkat”. Szem nem maradt szárazon…

A zenei koncert maga, egy jótékonysági hangverseny is volt, s ennek értelmében az összes fellépő zenész önként és bérmentve lépett a színpadra. A közönség adományaiból beérkező teljes bevételt a Kodály Zeneiskola javára ajánlottuk fel, így anyagilag is támogatva a következő tanév sikeres kezdetét.

Hálásan megköszönjük minden adakozónak a bőkezű felajánlását.