Anyák napja, kétszer?

/ Barna Laura /
barna.laura képe
Május 14-én tartották idén az ebéddel összekötött anyák napját a vancouveri magyar iskolákban.

 

A Kálvin Magyar Iskola anyák napi műsorán a gyerekek igazi kórusként vonultak fel a fehér-arany-türkiz színekben pompázó, szívekkel feldíszített színpadra. Nemes Nagy Ágnes Bodzavirág című versének megzenésített változatát énekelték közben, amelyhez cselló és zongorakíséret is volt.

Az eredeti kórusmű a 2016-ban megjelent Mindenki című, Oscar-díj nyertes magyar rövidfilmben volt hallható. Azért, hogy mind a gyerekek, mind a közönség jobban átéljék az ének mondanivalóját, bodzaszörpöt is kínáltak az ebédhez. 

Ezután egy rövid színjáték következett, amely mókás és kedves módon mutatta be, hogyan is játszódhatott, amikor Isten megteremtette az édesanyát. A színdarab közben a gyermekek felfedték édesanyjuk nevét, amit a ruhájukra tűzött szívek rejtettek. 

Utána az óvodások Zelk Zoltán Anyu, végy nekem egy hegyet című versének részletét mutogatták el. Végül a gyerekek verseket mondtak édesanyjuknak és megajándékoztak minden nőt a teremben egy mézeskalács szívvel, melyet egy cukrász házaspár készített, akiknek erdélyi péksége van Vancouverben.

Fény derült arra is, hogy a falon lévő gyönyörű rajzokat titokban a gyermekek készítették édesanyjukról. Az édesanyák feladata volt, hogy megtalálják saját önarcképüket.  

A műsor zárásaképpen a már ismert, fülbemászó dalt énekelve vonultak le a gyerekek a színpadról és adták át ajándékaikat.

A Szent László Magyar Iskola a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Templomban rendezte meg anyák napi műsorát, mely egyben a tanévzáró ünnepség is volt. Az iskola vezetője egy köszöntőben foglalta össze az idei évet.

Megemlítette, hogy 15 fő iratkozott be az idei tanévre, 6 különböző csoportban, illetve azt is, hogy az oktatás a covid óta online zajlott, de a következő évre szeretnének több személyes órát tartani.

Ezen kívül megköszönte azon személyek munkáját, akik mind az iskolában, mind a műsorban segítettek. Azonban kihangsúlyozta, szükségük lenne több önkéntesre az oktatás fenntartásához és például a nyári táborok szervezéséhez. 

A beszéd után következett a gyerekek előadása, akik zongorakísérettel a Már megjöttünk ez helyre kezdetű dalra vonultak be.

Először az óvodások mondtak szép verseket édesanyjuknak, majd bejátszották Ratkó József Zsoltár anyámnak című írását. Ezután újabb versek következtek, majd egy különleges előadásban az egyik kisfiú szavalta el Koncz Zsuzsa Mama kérlek részleteit, közben pedig a dal is felzendült a sorok között.

A gyerekek a műsor végén szintén zongorakísérettel elénekelték az Orgona ágát, majd megajándékozták az édesanyákat egy szál a dalban megjelenő lila virággal. 

A fellépéssel azonban még nem ért véget, a műsor lezárásaképp lejátszásra került egy három évvel ezelőtt készült anyák napi videó is, melyben Zágon István Az anya meg a szülő című versét mondták el a résztvevők.

Érdemes még megemlíteni a gyönyörű díszítést, ugyanis a gyermekek mögött egy nagy anya alak volt látható szívekkel és az anya szó különböző becézéseivel körbevéve.