Anyák napi daloló ünnepség Helsinkiben

/ dr. Berta Eszter /
dr.berta.eszter képe
Habár Finnországban az Anyák napját május második vasárnapján ünneplik a Finnországi Magyarok Egyesülete a Finnországi magyar citerakör közreműködésével május első vasárnapján, ahogy Magyarországon szokás, köszöntötte a finnországi magyar Anyákat, de nemcsak őket…

2024. május 5-én a maunulai Saunabaari Közösségi Házba szervezett Anyák napi ünnepséget az FME, ahol a Finnországi magyar citerakör előadta a kifejezetten erre az alkalomra készült dalcsokrát. Így felcsendült az "Orgona ága", "Serkenj fel kegyes nép" és a "Hová mégy te kis nyulacska" című dalocska is.

Az FME és a citerakör Anyák napja lévén az ünnepség meghívójában jelezte, hogy a hangszeren játszó gyerekek, ha kedvük tartja csatlakozhatnak a zenés köszöntéshez saját hangszerükkel. Így alakult, hogy a citera hangja mellett hegedű, fuvola és cselló hangja is felcsendült a zenés ünnepségen.

A Magyarországon élő nagymamák sem maradtak ki a köszöntésből, hiszen az előadást akár élőben is követhették egy streaming portálon keresztül.

A zenés előadás oly annyira jól sikerült, hogy a közönség ráadásért tapsolt. A citerakör tagjai által kedvelt "Esik eső szép csöndesen csöpörög" című dal első három versszakaival zárták az előadást, amely bár nem Anyák napi dal, de jó kedvet és hangos éneklést váltott ki a közönség soraiban ülőktől. A zenés előadást követően a vendégek együtt kávézhattak-süteményezhettek, beszélgethettek. Az innivalóról az FME gondoskodott, a harapnivalóról pedig az apukák.

Sajnos a rendezvény előtti napon lebetegedtem, így nem tudtam fellépni és részt venni az anyukák és nagymamák köszöntésén. Viszont nagyon örülök, hogy a szervezésben és a felkészülésben segíthettem.

Isten éltessen minden Édesanyát és Nagymamát!