Amikor a kultúrák találkoznak... - Halloween-i néptáncpróba Los Angelesben

/ Vámosi-Kovács Ágnes /
vamosi.kovacs.agnes képe
Jelmezes táncpróbát tartott a Kárpátok Néptáncegyüttes Los Angelesben. Vámpír, Piroska, a 20-as évek revütáncosa egyaránt szilágysági muzsikára ropta Halloween alkalmából.
Csoportkép a táncpróbán

 

A Kárpátok Néptáncegyüttesről elmondható, hogy egy rendkívül nyitott, jó humorú társaság. Halloween hetében a hangulatot kellőképpen megalapozta az együttesvezető kezdeményezése: öltözzünk jelmezbe! Egy kikötés volt csupán; a maskara ne akadályozzon a mozgásban.

Mosolyt csalt az arcunkra, ahogy sorra jelentek meg a táncosok, ki komolyabb, ki kicsit szolidabb megoldásokat alkalmazva. Előkerültek az ijesztő maszkok, színes fejfedők, parókák, de volt olyan is, aki komplett vámpírsminket készített a jeles alkalomra. Vicces volt, ahogy a próbaszoknyák helyett a köpenyek lobogtak a lányok után forgás közben.

Ahogy a legtöbb közösség életét, úgy a Kárpátokét is megnehezítette a világjárvány, sok egykori táncos pedig épp Magyarországon folytat tanulmányokat, így a csapat létszáma kissé megfogyatkozott. Varsányi Csaba, az együttes vezetője ezért különös gondot fordít arra, hogy a Los Angeles és környéki magyar fiatalok és örökifjak számára vonzóvá tegye a próbákat és a néptáncos életet a fentiekhez hasonló ötletekkel. Az óriási távolságok miatt a kapcsolattartás és a csapatépítés nem egyszerű, de ittlétünk alatt mi is igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy közös szabadidős programok szervezésével segítsük az új tagok beilleszkedését, a csapat összekovácsolódását.

A nyári szünet után párommal, Vámosi Istvánnal kezdtük meg a munkát a csapatnál. Fontosnak tartottuk, hogy a meglévő koreográfiák mellé felkerüljön a palettára egy eddig ismeretlen táncanyag, ami a régebbi táncosok számára motiváló, lendületet ad, de az újonnan csatlakozók is könnyebben elsajátíthatják. Célunk, hogy januárra új műsorszám szülessen, ami tovább gazdagíthatja majd az együttes színes repertoárját.