A nap, amikor sült tészta és fokhagyma illata töltötte be Córdobát

Főzőklub karantén idején

/ Molnár Judit /
judit.molnar képe
Sajtos-tejfölös, fokhagymás-szalonnás vagy argentin dulche de leche-s (tradicionális latin-amerikai édesség) – bár mindenki máshogy szereti, a karantén alatt tartott főzőklubunk bebizonyította: a lángos egy országokat, generációkat és a köztünk lévő fizikai távolságot átívelő finomság, aminek minden magyar szívében különleges helye van.
A testvérek együtt gyúrják a lángostKész a tésztaA kész mű a büszke szakács kezébenKezdhetjük a sütést!

Mikor kiutazásom előtt először felvettem a kapcsolatot a mentorommal, igazán megörültem, mikor elmesélte, hogy a Córdobai Magyar Körben már bevett szokásnak számít a havi főzőklub keretében összegyűlni és magyaros ételeket készíteni, hiszen én is lelkesedek a magyar gasztronómiáért. Aztán beköszöntött a karantén és egymás után húztuk ki a főzőklub tervezett alkalmait az eseménynaptárunkból. Kürtős kalács törölve, babgulyás törölve, paprikás csirke törölve. Aztán egyik nap, amikor már a századik otthon töltött nap körül jártunk, hirtelen jött egy ötletünk: ha már mindent átütemeztünk Zoom-ra, miért nem próbálhatnánk meg a főzőklubot is online kivitelezni?

Bár sok kétely élt bennünk, kiválasztottuk a dátumot és meghirdettük az eseményt. Legnagyobb meglepetésünkre hatalmas volt az érdeklődés, így óriási izgalommal vágtunk bele a hozzávalók összegyűjtésébe.

Majd eljött a június 13-a, mikor is a córdobai közösségben az egész nap az ínycsiklandozó programról szólt. Első körben a középiskolásoknak szóló magyar nyelvóra keretein belül tanultuk meg elkészíteni a kelt tésztát, amelyet aztán félreraktunk, hogy az esti összejövetelig megkelhessen. Persze mivel sokan kedvet kaptak, ahogy a testvéreiket nézték tésztagyártás közben, a kisgyerekek nyelvóráján megismételtük a folyamatot. Sokan a nap közben fotókat osztottak meg a főzéshez való előkészületekről vagy ötleteket cseréltek arról, hogy mivel helyettesítsék a tejfölt, ami Argentínában sajnos nem kapható.

A Zoom-on tartott esti találkozóhoz a karantén ideje alatti rekord számú érdeklődő, összesen 45 ember csatlakozott. Itt újra elmagyaráztuk az elkészítés módját és a már megkelt tészta segítségével illusztráltuk, hogyan érdemes kisütni azt. Hihetetlen érzés volt nézni, ahogy a kis videóablakokban tucatnyi ember gyúrt, nyújtott és sütött egyszerre. Azt is megvártuk, amíg mindenki különböző finomságokkal kidekorálta a saját lángosát, majd jó étvágyat kívántunk egymásnak és mindenki jóízűen elfogyasztotta saját gyártmányát.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a Zoom esemény kiválóan visszaadta a közösségi összejövetelek hangulatát és a folyamat két nyelven való elmesélése, egyik kezemben a kamerát, másik kezemben a fakanalat egyensúlyozva sem emlékeztetett a főzőműsorok profizmusára. Azonban a program a rendkívüli körülmények ellenére is összehozta a klub tagjait, lelkesítette a fiatalokat arra, hogy Magyarország kultúrájából elsajátítsanak egy kulináris újdonságot és végül, de nem utolsó sorban, mikor munkánk végeztével egyszerre haraptunk a ropogós és meleg finomságba, mindenkit eltöltött a jóleső érzés: jó a magyarok közösségének tagja lenni bárhol legyünk is a világban.