Álomból valóság – Az EDDA észak-amerikai turnéja

Először koncerteztek a tengerentúlon

/ Kürti Csaba /
kurti.csaba képe
Az amerikai kontinens magyarságának a mai napig kellett várnia, hogy az EDDA Művek ellátogasson hozzájuk. Túl a koncertsorozaton már bátran állíthatjuk, hogy megérte közel fél évszázadot várni! Harmincnégy lemezük 230 dalából a legjavát adták! Ez nem egy időutazás volt, ezek a slágerek örök érvényűek. Mindig itt voltak velünk és szívünkben zárva őrizzük továbbra is!
EDDA Művek Torontó koncert 2019EDDA Művek Torontó koncert 2019EDDA Művek Torontó koncert 2019EDDA Művek Torontó koncert 2019

Nehéz szavakba önteni, hogy milyen érzés is egy legendás magyar zenekar koncertjét élőben hallgatni az amerikai kontinensen. De, hogy ez a csoda valóra válhasson, hosszú hónapok kitartó előkészítő munkájára volt szükség. Az időzóna eltérések miatt éjszakába nyúló egyeztetések, konferenciahívások, tárgyalások, amik végül elvezettek a mostani páratlan sikerhez. A koncerttermek zsúfolásig megteltek a zenekar rajongótáborával, és néhány órára Magyarország Torontóba költözött.

A tomboló közönségen végigtekintve örömmel nyugtázhattuk, hogy minden korosztály képviseltette magát a legifjabbaktól az aggastyánokig, mert a magyar rockzene örök és kortalan. Hazai koncertek élményét nyújtotta, amikor a közönség egy emberként énekelte a zenekar legnagyobb slágereit. Pedig egy része soha nem hallotta élőben a zenekart, mert itt születtek és nőttek fel.

Pataky Attila személye önmagában garancia volt a sikerre. 45 éve az EDDA különböző formációjának frontembere és 1985-től szinte az összes Edda dalszöveget ő írta. 34 arany, 6 platina és 2 gyémánt lemez birtokosa. Még leírni is különleges érzés, hogy Attila 1974-óta a zenekar motorja, szíve és lelke. A nézőközönség egy része még meg sem született, amikor Pataky Attila már stadionokat töltött meg Magyarországon. Erre pedig születni kell!

A koncert előtt egy zártkörű fogadás során találkozhattak a rajongók az ikonikus zenekar tagjaival. A közös fotók és beszélgetések örök emlékek lesznek mindenki számára. Miközben a zenekar tagjai még a kalandos életük történeteit mesélték, a nézőtér szép lassan megtelt. Már tapintani lehetett a bizsergést a levegőben. Az elő zenekarnak komolyan fel volt adva a lecke, de Vaski Gábor és a Retró Kings magabiztosan bemelegítette a koncertre érkezett rajongókat. Voltak, akik több száz kilométert utaztak, hogy élőben hallhassák az EDDA Műveket.

Akik március 23-án ott voltak az EDDA Torontói koncertjén, azok részesei lehettek annak a csodának, amikor együtt hullámzik a közönség a legnagyobb EDDA slágerekre és együtt dobban minden szív. Pataky Attila nem túlzott akkor, amikor a koncert során többször is elmondta, hogy Magyarország négy legjobb rock zenésze kísérte el erre a történelmi koncertturnéra, Gömöry Zsolt billentyűs, Alapi István gitáros, Kicska László basszusgitáros és Hetényi Zoltán dobos, akik mind a négyen ikonok a magyar rock világban.

Meg is hálálta ezt a közönség, mert végig énekelték a több mint kétórás felejthetetlen koncertet. Az este másik nagy meglepetés pedig Pataky Attila fia, Gergő volt, aki édesapjával együtt adott elő több legendás EDDA slágert, ezzel tovább víve a családi hagyományokat.

Aki nem tudott ott lenni, az egy életre szóló élményről maradt le. De fontos megemlíteni, hogy kik azok, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a koncertsorozat: az Extra Hungariam Alapítvány, mint főszervező, továbbá együttműködő partnerei, a Clevelandi Bocskai Rádió, a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének vancouveri fiókszervezete, a Calgary Magyar Kultúregyesülete, valamint a Bethlen Gábor Alap, mint a rendezvény kiemelt támogatója.

Külön ki kell emelnünk zárásul, hogy a zenei élmények jótékonysággal is párosultak! A szervezők a bevétel egy részét a kárpátaljai magyarság támogatására fordítják!

Köszönjük EDDA!

Fotók: Kralovanszky Balázs