Álomból valóság Észak-Amerikában és Kárpátalján

EDDA Művek 2019. A Cleveland-Toronto-Vancouver-Calgary koncertkörútról

/ Kürti Adrienn /
kurti.adrienn képe
Különleges dátumként vonul be az észak-amerikai magyarság számára a 2019-es év. Az EDDA Művek legendás zenekara négy városban – saját kifejezésükkel szólva – hasított. A tömeg korosztályoktól függetlenül hullámzott együtt a legnagyobb EDDA-slágerekre. A koncertekre közel kétezer jegyet adtak el, a bevétel egy részét pedig a kárpátaljai magyarok támogatására fordították.
Pataky Attila (EDDA), Vaski Gábor (Extra Hungariam Alalpítvány), Szilágyi Péter miniszteri biztosEDDA Művek észak-amerikai turné 2019.

2019. július 8-án az EDDA frontembere, Pataky Attila és az Extra Hungariam Alapítvány elnöke, Vaski Gábor a Nemzetpolitikai Államtitkárságon járt Szilágyi Péter miniszteri biztosnál, hogy jelképesen is átadhassa azt a 2 millió forint bevételt, amit az Extra Hungariam Alapítvány és társszervezői gyűjtöttek a zenekar észak-amerikai útja során.

A támogatást egyenlő arányban elosztva, két kárpátaljai magyar gyermekotthonokat működtető szervezet kapta, amelyek számára egy álom válhatott valósággá a kapott összeg segítségével.

Ukrajnában 100.000 árva gyermeket tartanak nyilván, ebből Kárpátalján több, mint 1600-at, akik többsége árvaházakban él. A két támogatott szervezet kárpátaljai magyar árvákkal foglalkozik és különleges, emberségesebb családi gyermekotthonokat tart fent. Az egyik a Samuel Alapítvány, mely Beregszászban nyújt segítséget az otthon nélkül maradt gyerekeknek. A másik támogatott, a ráti Szent Mihály Gyermekotthon is egy ilyen különleges család típusú gyermekotthon komplexum. Nevelőszülői keresztény házaspárok, akik saját családjukat állították a családtalanná vált gyermekek szolgálatába. A komplexum folyamatosan bővül és fejlődik, amiben a kapott támogatás egy kisbusz vásárlásában segíti őket.

Az Extra Hungariam Alapítvány által szervezett programok állandó része valamilyen jótékonysági gyűjtés is. Az alapítványt önkéntesek működtetik 2014 óta, melynek célja, hogy anyagilag támogassa a főleg Torontóban, de akár egész Kanadában működő magyar szervezeteket: klubokat, iskolákat, könyvtárakat, nyelvtanfolyamokat, illetve zenei és színházi előadásokat, művészeti kiállításokat, ifjúsági táborokat, sporteseményeket és más kulturális rendezvényeket.

Az EDDA Művek koncertsorozat szervezésében és a jótékonysági gyűjtésben a Clevelandi Bocskai Rádió, a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének vancouveri fiókszervezete, valamint Calgary Magyar Kultúregyesülete is részt vett. A rendezvény kiemelt támogatója a Bethlen Gábor Alap volt