Álomból valóság Bristolban

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea képe
A történet két évre nyúlik vissza...
A csapatTanulunkNépdalt tanulunkGyakorolunk

A történet két évre nyúlik vissza, amikor is Bristolban szerettek volna néptánc oktatást kezdeményezni. Valami miatt nem jött össze. Nem volt elég lelkes a csapat, nem találtak alkalmas, szabad termet, nem volt elég jelentkező… stb. Ez idő alatt, aki néptáncolni szeretett volna, Londonba járt táncolni.

Amikor szeptemberben megérkeztem Bristolba, mint néptánc pedagógus és Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas, már akkor elhatároztam, hogy néptánc csoportot fogok alapítani, miután kiderült, hogy nincs néptáncra lehetőség a városban. Véletlenek vannak. Találkoztam azzal a személlyel, aki néptáncot akart kezdeményezni. A szálak és a személyek egymásra találtak. Egymástól függetlenül is egyre gondoltunk, pláne hogy össze is akadtunk.

Elkezdtük a szervező munkát. Termet kerestünk, plakátot készítettünk, hirdetést adtunk fel és októberben megtartottuk az első foglalkozásunkat. A lelkes kezdő csapat első alkalommal 7 főt számlált. Második alkalomra olyan híre ment a táncórának, hogy már 14 fő vett részt azon, ami két próba után fantasztikus eredmény. Kifejezetten tánctanítást vállaltam föl, azért hogy tényleg megtanuljanak, megtanulhassanak táncolni a kedves érdeklődők. A csoport elsősorban felnőtteknek szól és kezdőknek. Szatmári táncanyagot kezdtünk el tanulni és mellette a tájegység népdalanyagát is tanuljuk párhuzamosan. A csapat nagyon lelkes és hosszútávú terveink vannak a jövőre nézve. Heti egy alkalommal táncolunk, 2 óra időintervallumban. Nagyon jó hangulatban telnek a próbáink, így szinte észre sem vesszük, hogy elröpült a két óra. Komolyságunkat bizonyítja, hogy 2019. október 2-án hivatalosan is megalapítottuk a Bristoli Magyar Néptáncegyüttest.