Alapkőletétel Kastl-Mennersbergben

/ Manninger Katica /
manninger.katica képe
2019. október 12-én a Hárshegy Cserkészparkban ünnepség keretén belül alapkőletételre került sor, melyen Dr. Szilágyi Péter miniszteri biztos mondott köszöntőt.
AlapkőletételAlapkőletételAlapkőletételAlapkőletétel

Régóta dédelgetett álom válik valóra a közösségi ház megépülésével. Jelenleg is nagy szerepet tölt be a németországi cserkészet életében a Hárshegy Cserkészpark, de több éve probléma, hogy nem tud annyi fiatalt befogadni, amennyit kellene, miközben egyre népszerűbb a cserkészet a magyar közösségekben. Most azonban megoldódni látszik ez a hiányosság a közösségi ház felépítésével.

Az ifjúság adja a nemzet erejét, addig van jövőnk, ameddig ők őrzik hagyományainkat, kultúránkat” – mondta Szilágyi Péter.
A kormány 110 millió forinttal támogatja a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének (BUOD) beruházását. 

A közösségi ház 100 fő befogadására lesz képes. Az alápincézett ház földszintjén nagy konyha és rendezvényterem kap helyet, az emeleteken pedig kétágyas szobák lesznek majd.  A munkálatok befejezését 2021-re tervezik, ám a három emeletes tervből az alsó szintet már jövő nyáron szeretnék megvalósítani, hogy a nyári táborban már birtokba vehessék cserkésztábor fiataljai.

A kormány által nyújtott támogatás azonban nem meríti ki a közösségi ház teljes kiadását, a Hárshegy Cserkészpark továbbra is szívesen veszi az adományokat.

Az ünnepségen részt vett több a Németországi Magyar Gimnázium volt diákja. Az 1958-2006 között működő Burg Kastl várában honoló magyar gimnázium diákjai által csak „kastlis diákok”-nak nevezett mára felnőttek közül többen cserkészek, akik a mai napig büszkén elevenítik fel a boldog gimnazista éveket.