Adventi vásáron járt a Mikulás New Jerseyben

/ Hajdu Márton László /
hajdu.marton.laszlo képe
Advent első vasárnapján Passaicon három magyar szervezet rendezte meg az adventi vásárt, amelyre több, környékbeli magyar árus, kézműves is eljött. A rendezvény nagy siker lett végül, szép számmal érkeztek a vendégek. A gyerekek nagy örömére még Szent Miklóssal is találkozhattak.
A cserkészek ötletes játékokkal készültek, melyeket előtte nagy gonddal készítettekAz árusok közt rengeteg kézműves magyar kereskedő hozta el műveitA termet már előre feldíszítették a szervezők.A számos jelenlévő gyerek nagy örömére Szent Miklós püspök is eljött

Egy adventi vásár igazán remek lehetőség arra, hogy összehozza az embereket egy közös ünneplésre. Így gondolták ezt az észak New Jersey-i magyar közösség tagjai is, akik advent első vasárnapján Passaic-on rendeztek egy nagyszabású Adventi vásárt. Az esemény három fő szervező egyesülete a Szent István RK Magyar Templom, a Garfieldi Cserkészcsapatok, és a Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola voltak. Erre az alkalomra meghívtak a környékről számos magyar árust is, és néhány zenészt.

A napot egy misével kezdték közösen a hívek, ahol meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún. A prédikációból nem maradhatott ki Szent Miklós példája, aki adakozással, de ha kellett szigorúsággal is ki tudott állni Istenért. Isten időnként irgalmas hozzánk, és megvigasztal minket, máskor szigorú, és megpróbáltatások elé állít bennünket.

A gyerekek nagy örömére Szent Miklós nem csak a prédikációban, hanem a valóságban is megjelent. Köszöntötte a vendégeket a szépen feldíszített nagyteremben, majd átvonult a templom alatti Szent Imre teremben. Ide a gyerekek csoportosan, előre meghatározott turnusokban mehettek. Minden gyerek nagy örömmel, és ajándékokkal tért vissza a Mindszenty terembe, ahol a nyüzsgő vásári hangulat mindenkit beszippantott.

Az árusok között sétálva találkozhattunk különféle mesterségekkel, és termékekkel. Kolbász, magyar sör és forralt bor, magyar mintájú pólók, mézeskalács, magyar vitaminok, és étkezési termékek, mézek, gyertyák, fenyőkoszorúk, Horgolt plüssök, és sapkák, kalocsai díszek, és hímes tojások, festmények, és régi magyar terítők sokasága, valamint Antal-Ferencz Ildikó Magyarnak lenni Amerikában című nemrég megjelent könyve várta a vásárra érkezőket. Ez utóbbiban számos, a magyarságért sokat tevő magyarral készített interjút a szerző, érdemes elolvasni. Jó élmény volt találkozni ezekkel a kézműves magyarokkal és rádöbbenni arra, mennyi magyar tehetség van New Jersey államban.

A Szent István templom közösségének tagjai Balogh Laci atya vezetésével rengeteg szaloncukrot készítettek, köztük például narancsos, vaníliás, csokis, puncsos. Ezek elkészítése, és csomagolása több héten keresztül zajlott. A Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola tanárai, és a diákok szülei gondoskodtak a sütikről. A cserkészek kézműves karácsonyi díszeket árultak a vásárteremben, egy lentebbi teremben pedig játékszobát nyitottak. Többek között mini kosárlabda, kugli, hógolyódobás, arcfestés, vadnyugati lövészet várta a lelkes gyerekeket, akik közül az ügyesebben teljesítők szép ajándékokat, plüssöket, és játékokat is nyerhettek. A játékok nagyon igényesen lettek kidolgozva, rengeteg időt öltek az előkészületekbe a cserkészek is.

A vásáron természetesen nem maradhatott el a tombola húzás sem, a zenéről pedig három magyar zenész gondoskodott felváltva. Kétszer pedig egy rövid néptáncra is összegyűlhettek az itt tartózkodók. Számos élménnyel, ajándékkal, és vásárolt termékekkel mehettek haza a résztvevők. A magyar közösség nagy örömére igen szép számmal érkeztek emberek a vásárra, akik közül voltak új arcok is szép számmal, akik kevésbé élik meg a magyarságukat itt. Ez a nap erőt, és hitet adott a magyar közösségnek, megéri szervezni a magyaroknak ilyen rendezvényeket.

Laci atya prédikációjából idézve „Itt vagyunk, magyarként. Még ha nem is beszélünk olyan jól, akkor is magyarként vagyunk itt. A magyarságunk ajándék. Köszönjük meg ezt az ajándékot”